Här är nya regeln i hockey-VM – som totalförstör Tre Kronors guldvapen

Här är nya regeln i hockey-VM – som totalförstör Tre Kronors guldvapen

.

Två år på raken har Tre Kronor vunnit VM-guld i straffläggning.
Men nu kan alla svenskar glömma nervösa straffar i VM-finalen.
Internationella Ishockeyförbundet har klubbat igenom en ny regel som förändrar avgörandet helt i hockey-VM.

2017 besegrades Kanada på straffar och 2018 var det Schweiz som fick ge sig i straffläggningen när Tre Kronor bärgade två raka VM-guld. Om Sverige gör det för tredje året på raden och når VM-final får vi dock inte använda oss av vårt stora guldvapen.

Nya regler i hockey-VM

Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, har i dag beslutat om nya regler för årets hockey-VM. Och lämpligt nog kommer de nya reglerna samma dag som VM-premiären går av stapeln.

Hockey-VM, Tre Kronor
170521 Sveriges William Nylander kastar sig över målvakten Henrik Lundqvist efter den avgörande straffräddningen i straffläggningen under finalen mellan Kanada och Sverige på ishockey-VM den 21 maj 2017 i Köln.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87461

Det blir inte något straffavgörande i VM-finalen, utan istället 20 minuter långa förlängningsperioder med spel 3-mot-3 fram till ett avgörande mål kommer. En annan regel som börjar gälla från och med årets VM-turnering är en ny semifinalslottning.

Slutspelet ändras om

Från och med i år kommer ett seedningssystem att avgöra vilka som möts i semifinalerna, där det bäst placerade laget från gruppspelet ställs mot det sämst placerade. Istället för det raka slutspelsträd som varit tidigare i hockey-VM.

Hockey-VM, Tre Kronor
180520 Sveriges spelare jublar med pokalen efter att Sverige vunnit VM-guld under finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz den 20 maj 2018 i Köpenhamn.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 35490

Därför blir gruppspelet extra viktigt i år för att få en gynnsam väg ända fram till finalen. För svensk del börjar den redan redan i kväll mot Tjeckien i VM-premiären.

Då börjar jakten mot den tredje raka VM-finalen för dubbla mästarna Tre Kronor.

LÄS MER: Här är ALLT du behöver veta om hockey-VM 2019!

Klart: Här är Sveriges trupp till hockey-VM!