Här är legendaren Haseks mäktiga hyllning till Stefan Liv

Här är legendaren Haseks mäktiga hyllning till Stefan Liv

Stefan Livs prövade på lyckan i Detroit Red Wings men efter en säsong i Nordamerika vände svensken hem. Nu hyllar målvaktslegendaren Dominik Hasek den svenska målvakten i sin nya bok.
– Jag kände att han var Red Wings framtid på målvaktssidan, skriver Hasek enligt Hockeysverige.

För drygt fem år sedan, i september 2011, omkom Stefan Liv i en flygolycka tillsammans med sitt lag Lokomotiv Jaroslavl. Sedan dess har svensken hyllats flitigt, fått sin tröja hissad i Kinnarps Arena och fått en gata döpt efter sig i Jönköping. Under 2006 tog Liv steget västerut för att pröva lyckan i Detroit. Väl där blev det endast spel i AHL – och han vände hem ett år senare.

Men karriären borde ha fått fart i Nordamerika, menar den legendariske målvakten Dominik Hasek. I sin nya bok berättar han om den stora talang Stefan Liv bar på och att han tycker det var synd att han gav upp NHL-drömmen så tidigt.
– Det var synd, tycker jag. Jag tyckte om hans sätt att spela, jag kände att han var Red Wings framtid på målvaktssidan, skriver Hasek i boken enligt Hockeysverige.

Hasek skulle komma att bli en av världens absolut främsta målvakter genom tiderna. I boken, som släpps i mars, berättar tjecken att även han hade erfarenheter från spel i farmaligan och att Stefan Liv skulle kunna kommit att bli ett fast inslag i Detroit Red Wings målvaktsuppsättning.
– Det var vad jag tyckte utan att jag för den sakens skull vill säga något ont om Jimmy Howard som fick platsen som andremålvakt. Jag var 31 år då, och jag tror att klubben såg värvningen av Stefan som en investering på sikt, skriver Hasek.
– Det är ganska naturligt att man får gå en så lång väg, så det var synd att han inte hade det tålamodet. Men jag vet ju inte vad som låg bakom hans beslut.

LÄS MER: HV71:s fina hyllningsfilm till älskade Stefan Liv