Här är förklaringen bakom den stora förvandlingen för Elias Pettersson: ”Det syns också i hans spel”

Elias Pettersson har tagit NHL med storm.
Nu kliver mannen bakom den stora förvandlingen fram.
– Han har jobbat extremt hårt för att komma dit han är i dag, säger 21-åringens personlige tränare Robert Lygdbäck till SportExpressen.

Ända sedan flytten från Sverige och Växjö till Vancouver Canucks och världens bästa hockeyliga, NHL, har Elias Pettersson imponerat på samtliga. Debutsäsongen blev en fullständig succé med otroliga 66 poäng på 71 matcher.

Petterssons succé

Den här säsongen har bara blivit ännu bättre för 21-åringen som tagit steget fullt ut och blivit en storstjärna i NHL. Under grundserien snittade han nästan en poäng per match och i det försenade Stanley Cup-slutspelet har han tagit sitt spel till en helt ny nivå.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks
181218 Elias Pettersson of Vancouver Canucks ahead of the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

I sitt allra första slutspel på den här nivån har Pettersson gjort imponerande 18 poäng på 17 matcher. Vilket har fått hyllningarna att strömma in för den unge svensken.

”Har jobbat hårt”

Bakom den stora förvandlingen hittar vi en man i Växjö. Nämligen Robert Lygdbäck, fysansvarig i Växjö och personlig tränare till Pettersson.

Deras samarbete började 2017 när Elias lämnade Timrå för spel i Växjö Lakers. Han har varit med hela vägen från lovande SHL-talang till NHL-stjärna där mycket fokus har legat på fysiken.
– Han var väldigt ung när han kom till oss. En jättetalang, men han har jobbat extremt hårt för att komma dit han är i dag. Han har alltid lagt mycket tid på isträning men när han kom till oss hade han inte lagt timmarna i gymmet. Han var tunn när han var yngre och han har fått kämpa hårdare än andra på grund av det. Allt eftersom har saker och ting börjat falla på plats, säger PT:n Lygdbäck i en intervju med SportExpressen.

”Syns i hans spel”

Tillsammans byggde de upp hans fysik som nu ligger till grund för att Pettersson kan imponera så pass mycket som han gör i NHL. Lygdbäck erkänner också att Canucks-forwarden oftast vet bäst själv vad han behöver träna på och förbättra.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks
181218 Elias Pettersson of Vancouver Canucks during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

En oerhört viktig egenskap, som fystränaren gärna lyfter fram.
– En hel del saker utmärker honom, men just kroppskännedomen vill jag lyfta fram. Utförandet av vissa övningar eller rörelser kan han korrigera väldigt snabbt om han märker att ett set inte var 110 procent perfektion. Han är väldigt duktig på att justera och huxflux ser det otroligt bra ut. Det syns nog också i hans spel. Du behöver inte säga åt honom att han gjort ett misstag, han vet redan det. Jag kan vara partisk, men hans relativa styrka är hög. Han har ansenliga vikter när han kör i gymmet. Det är inga lätta vikter, säger han till kvällstidningen.

Nuförtiden är det endast på sommaren som Pettersson och Lygdbäck kan köra fysträning tillsammans. Och det finns några tydliga områden som 21-åringen blivit betydligt bättre på senaste åren.
– Balans. Bålkontroll. Kroppskontroll. Han har utvecklat sin ork och repeterade snabbhet, och kontrollen i tajta situationer. Han kan ta sig ifrån motståndarbackar bättre. Det har varit ett av hans delmål, att kunna förbättra det. Han orkar spela fler matcher på hög nivå nu också, berättar fystränaren i intervjun.

LÄS MER: Peter Forsbergs mäktiga hyllning till Elias Pettersson – och svaret på jämförelsen: ”Jag var nog mer…”

Få våra nyhetsbrev!