Han valdes som förste svensk i NHL-draften i natt

.

Fyra svenskar gick i förstarundan av nattens NHL-draft.
Philip Broberg valdes redan som nummer åtta, av Edmonton Oilers.
– Det känns helt otroligt att bli draftad av ett lag med sådan historia. Jag är så lycklig, säger han till klubbens hemsida.

Sverige har i flera år nu levererat mängder av stora backtalanger till NHL. Och trenden håller i sig.

Av de fyra svenskar som valdes i nattens förstarunda, så var tre backar. Först då Philip Broberg, som spelade i AIK förra säsongen. Han tillhör Skellefteå den kommande säsongen.

17-åringen valdes av Edmonton Oilers, ett klubb som har gjort det till en vana att välja tidigt i draften. Men nu har klubben en ny ledning, med förre Detroit-bossen Ken Holland i spetsen.
– Hela den här upplevelsen är enorm, jag har drömt om detta sedan jag var liten, säger Broberg.

Kort efter Broberg var det näste svensks tur att bli vald. Arizona valde att trejda till sig ett högre draftval för att kunna ta Brynäsbacken Victor Söderström som nummer elva.

Sedan dröjde det till plats 22, innan Los Angeles Kings tog Djurgårdens Tobias Björnfot. New York Islanders bjöd sedan på en liten skräll när man valde HV71:s forward Simon Holmström som nummer 23.

Som väntat gick amerikanen Jack Hughes till New Jersey som nummer ett. Och lika väntat valde New York Rangers finländaren Kaapo Kakko som nummer två.