Håkan Loobs tvärvändning – tillbaka i svensk hockey med nytt jobb: ”Det var hundra år sedan”

SVT:s klassiska magasin Hockeykväll är tillbaka.
Då återvänder Håkan Loob till svensk tv. Legendaren är klar som ny expert för kanalen.
– Det var hundra år sedan, säger Loob.

Med flera år i NHL, två VM-guld, ett OS-guld och Stanley Cup-mästare är Håkan Loob en av de allra största inom svensk hockey. Men legendarens största bedrift är att han är den enda svensk, någonsin, som gjort 50 mål under en och samma säsong.

Men Håkan Loob har varit utanför svensk hockey sedan 2017. Nu är legendaren tillbaka med nytt jobb.

Legendaren tvärvänder i sitt beslut

Den 25 november har nya Hockeykväll i SVT premiär, då med Loob som expert.

Hockeylegendaren har tidigare deklarerat att han ska pensionera sig, men fortsatte ändå sitt arbete inom Calgary Flames organisation som scout.

Det tycks att pensionen får vänta ett tag till.

– Det blir jättekul. Jag ska försöka tillföra något som gör att SHL blir ännu mer uppmärksammat och förhoppningsvis hittar jag vinklar som gör att folk lär sig mer och kan tyda vad som händer där ute. Det kommer hända ganska mycket varje omgång i matcherna, säger Håkan Loob till SportExpressen.

CHL:s Håkan Loob under en presskonferens inför CHL den 28 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Hockeykväll sändes första gången i mitten av 80-talet och har sedan dess försvunnit och kommit tillbaka. Håkan Loob har tidigare figurerat i programmet, fast i konkurrenten TV4:s version.

– Jag var med i hockeykväll i TV4 för hundra år sedan. Det ska man väl inte säga när man ska hjälpa SVT, säger hockeyhjälten.

Då kombinerade han tv-jobbet med en roll i Färjestad. Nu blir det ett större fokus på expertrollen.

– Det jag gjorde då, som jag inte skulle kunna tänka mig att göra nu, var att jag jobbade i Färjestad samtidigt. Nu ser det helt annorlunda ut. Här gäller det att man är helt och hållet neutral och inte lutar sig åt vare sig höger eller vänster.

”Det som gör SHL intressant”

Han ser fram emot det nya jobbet och menar att Sveriges högsta hockeyliga, SHL, fått en intressant start på den nya säsongen.

– Jag undrar alltid hur många experter som tippar innan och får rätt. I år har det varit lite besvikelser och givetvis andra som har överraskat. Oskarshamn är mycket bättre än alla tror, Färjestad är en besvikelse och Luleå som har börjat röra på sig startade dåligt. 

– Det är det som gör SHL väldigt intressant. Man tror att man har ordning och reda på vilka som ska vara 1-14 och så helt plötsligt börjar man få kalla fötter när det har gått 15-20 matcher och tänker ”vad ska det här bli?”, säger Loob.

180828 Porträtt på Håkan Loob under upptaktsträff Champions Hockey Leauge på Berns i Stockholm, den 28 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas / BILDBYRÅN

Programmet kommer att ledas av rutinerade hockeyreportern Dusan Umičević.

–  Jag förväntar mig att det ska vara ett underhållande, framåtlutat och initierat program. Kreativitet är ett centralt ord och där har vi arbetat fram ett nytt sätt att möta spelare och ledare i SHL, säger Umičević.

LÄS MER: När Håkan Loob bjöd på svensk hockeys första barnförbjudna citat – efter klassiska segern mot Kanada

Få våra nyhetsbrev!