Garpenlövs kontroversiella förslag – vill förändra svensk hockey helt: "Ännu roligare och ännu bättre"

Garpenlövs kontroversiella förslag – vill förändra svensk hockey helt: ”Ännu roligare och ännu bättre”

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv vill förändra svensk hockey.
Nu kommer han med ett kontroversiellt förslag för att höja kvaliteten.
– Jag ser många fördelar med det som skulle gynna hockeyn i stort, säger ”Garpen” till DN.

Hockeysäsongen 2019/20 avslutades i förtid på grund av coronavirusets utbrott. Nu vill Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv se stora förändringar inom svensk hockey till nästa säsong.

Garpenlövs förslag

”Garpen” kommer nu med ett kontroversiellt förslag att minska rinkarna i Sverige. Just nu är de 30 meter breda jämfört med NHL som bara kör på 26 meter i bredd.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
200209 Head coach Johan Garpenlöv of Sweden during the Beijer Hockey Games match between Sweden and Finland on February 9, 2020 in Stockholm. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136116

Förbundskaptenen vill se en minskning med två meter till till idealbredden 28 meter.
– De två extra meterna som vi nu har tycker jag inte att vi har någon glädje av. Det är ytor som bara finns där, och som snarare gör att vi tappar intensiteten i matcherna. Har du en rink som är 28 meter kan du fortsätta att spela på utsidan, men du hamnar lättare på insidan och kan skapa mer därifrån. Det gör att det blir mer intensitet i matcherna, och det händer mer, säger han i en intervju med DN.

”Många fördelar”

Flera ligor runt om i Europa har gått ned till 28 meters bredd på rinkar. Nu hoppas Garpenlöv att Sverige tar efter.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
190513 Assistant coach Johan Garpenlöv of Sweden at a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 13, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87938

Ytterligare en förändring som Tre Kronor-tränaren vill se är färre spelare i matchtrupperna. Just nu får seniorlag på elitnivå anmäla 20 utespelare till match, men Garpenlöv vill hellre se 18 anmälda utespelare.
– Jag ser många fördelar med det som skulle gynna hockeyn i stort. I stället för att de unga så kallade ”se och lära-spelarna” ska åka med på långa bortamatcher för att kanske spela en minut, kan de i stället använda den tiden till att köra ett hårt träningspass eller spela med juniorerna. Det blir ett bättre flyt i matcherna för de spelare som spelar, och de bästa spelarna som publiken vill se får spela mer. Dessutom finns det en ekonomisk aspekt i det, även om det självklart inte ska styra det sportsliga, säger han till dagstidningen.

Garpenlöv ser det som ett ypperligt tillfälle att diskutera stora hockeyförändringar just nu när det är ett så långt uppehåll. Att det få finns ett gyllene läge att förbättra svensk hockey.
– Nu när det inte spelas någon hockey har vi möjligheten att på riktigt diskutera vad som kan förändras och förbättras så att hockeyn blir ännu roligare och ännu bättre. Jag är självklart medveten om att det är en jätteprocedur att genomföra en förändring av rinkens bredd, men jag tycker att det är hög tid att vi diskutera frågan på allvar, säger han i intervjun.

LÄS MER: Johan Garpenlövs ärliga ord om Henke – då lägger stjärnmålvakten av: ”Han kommer att…”