Förre SHL-profilen till attack mot NHL-tränaren – anklagas för grov rasism: ”Inte överraskande”

Tidigare SHL-spelaren Akim Aliu går nu till attack.
Och anklagar Calgary Flames-tränaren Bill Peters för grov rasism.
”Han riktade n-ordet mot mig vid flera tillfällen…”, skriver Aliu på Twitter i natt.

Under måndagen anklagades förra Toronto Maple Leafs-tränaren Mike Babcock för att ha behandlat sina spelare illa. I natt valde även förre SHL-spelaren Akim Aliu att gå till attack och vittna.

SHL-profilens attack

Aliu gick ut på Twitter i natt och anklagade NHL-tränaren Bill Peters för grov rasism.
”De saker vi hör om Babcock är inte överraskande. Äpplet faller inte långt från trädet, samma deal med hans protegé (Bill Peters). Han riktade n-ordet mot mig vid flera tillfällen under mitt rookie-år för att han inte gillade mina musikval”, skriver Aliu på Twitter.

Akim Aliu, Calgary Flames
180130 Karlskronas Akim Aliu deppar efter ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Linköping den 30 januari 2018 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / Cop 214

Aliu föddes i Nigeria och har gjort två i Kvalserien för AIK samt spelat i både Karlskrona och IK Pantern i Sverige. Säsongen 2009/10 hade han Bill Peters som tränare i Chicago Blackhawks farmarlag Rockford Icehogs.
”Jag är den förste att erkänna att jag revolterade mot honom. Skulle inte du gjort det? Och istället för att lösa situationen skrev han ett brev till Stan Bowman och John McDonough (klubbledare i Chicago) för att få mig skickad till ECHL. Bra start på proffskarriären för en 20-åring på väg mot 20 mål”, fortsätter Aliu på Twitter.

”Är på största allvar”

I dag är Peters NHL-tränare för Calgary Flames och i natt mötte laget Pittsburgh Penguins, samtidigt som Alius Twitter-inlägg kom ut. Flames klubbledning fick snabbt reda på anklagelserna och agerade direkt.

Akim Aliu, Calgary Flames
180127 Karlskronas Akim Aliu under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Karlskrona den 27 januari 2018 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91948

Klubben såg till att Peters inte alls mötte media direkt efter matchen, utan hölls borta från alla journalister. Istället gick klubbens GM Brad Treliving ut med ett offentligt uttalande.
– Vi tar detta på största allvar och kommer genomföra en grundlig utredning. Innan den är klart har vi inga fler kommentarer, sa han i natt.

LÄS MER: Elias Pettersson hyllas stort för gesten i natt – efter läskiga olyckan: ”Bara klass”