Foppas makalösa uppvisning när han tog hem NHL:s poängliga

Peter Forsberg är en av Sveriges största NHL-legendarer. Och det finns ett ögonblick som sticker ut lite alldeles extra från den framgångsrika karriären. För vi glömmer aldrig den gången ”Foppa” övertrumfade barndomsvännen Markus Näslund med att vinna poängligan i den allra sista omgången 2003.

Under 2003 stod Peter Forsberg på toppen av sin karriär. Trots att han under säsongen 1995/96 mäktat med hela 116 poäng, räckte det inte för att bärga titeln Art Ross Trophy som är priset till ligans bästa poängplockare. 2002/2003 hade han fått vara skadefri i princip hela säsongen och bjöd publiken på en bländande hockey.

När den sista omgången av NHL-säsongen 2002/03 skulle spelas, var Foppa tvåa i NHL:s poängliga. Etta? Barndomskamraten Markus Näslund. Någon i radarparet, som skapat hockeymagi sedan TV-pucktiden 15 år tidigare, skulle sluta som ligans poängkung.
Näslund ledde poängligan med en poäng, men gick poänglös i Vancouvers sista grundspelsmatch. Samma kväll mötte Peter Forsbergs Colorado St. Louis Blues.

Foppas show kunde börja:

 

Den makalösa prestationen innebar att han vann poängligan med 106 poäng (29+77) på 75 matcher. Han blev även utsedd till ligans mest värdefulla spelare. Som den ödmjuke person han är sa han så här om känslorna efter att ha blivit poängkung.
– Det är kul att vinna, men det spelar ingen roll om jag hade blivit etta eller tvåa. Det är roligt för mig och Markus att vara i toppen, två killar från en liten stad i Sverige.
Näslund gick inte helt lottlös under denna kanonsäsong. Han vann priset Lester B. Pearson Award, som går till den mest värdefulla spelaren, framröstad av spelarna själva.

LÄS MER: Här kan du se Foppas makalösa hyllningsfilm från Mästarnas Mästare.