Foppa avslöjar vad han tvingades göra på bänken när han var skadad – orden får alla att rysa: ”Färdig”

Peter Forsberg spelade trots enorma smärtor i sina fötter.
Det fick honom att sätta sig på bänken under matcherna – och göra det som ingen annan i NHL-historien troligtvis gjort.
– Jag kunde knappt röra mig, har han berättat.

Peter Forsberg charmade hela NHL med sin fantastiska spelstil. Foppa var så mycket mer än bara en målskytt och framspelare, han kunde göra precis allt på isen. Och med sin enorma fysik, och sin förmåga att nästan aldrig förlora pucken, så blev han en favoritspelare för så många under sina år i världens bästa hockeyliga.

Skadeproblemen

Forsberg är en av spelarna i NHL-historien med bäst poängsnitt, och hade han bara fått klara sig undan skadorna som förföljde honom under hela karriären hade han garanterat varit en av de bästa poängplockarna i historien. Men Forsberg var förföljd av skadorna, och det fick honom att missa många matcher under sina bästa år.

971105 Ishockey, NHL, Peter Forsberg, Colorado Avalanche © Bildbyrån

Just problemen i hans högerfot var de värsta, och mardrömmen började på riktigt under sommaren 2001, kort efter att Avalanche och Forsberg vunnit sin andra Stanley Cup-titel. Smärtorna i vaden blev kroniska, och efter att ha varit borta från spel i ett helt år så kom han tillbaka till säsongen 2002/2003 och vann Hart Trophy som ligans MVP, och som poängligavinnare med 106 poäng. Men i slutet av säsongen så kom smärtan i vaden tillbaka igen, och den här gången gick det knappt att hantera.

Draget på bänken

Det tvingade Forsberg att göra någonting på bänken som ingen annan spelare i NHL-historien troligtvis tvingats till.

– Det var många matcher då, om vi ledde med ett par mål, som jag var tvungen att knyta av mig skridskorna för att släppa på smärtan, och jag var färdig för den kvällen. Men om motståndarna gjorde ett par snabba mål, så fick jag snöra på mig skridskorna igen och hoppa in och köra, har Forsberg sagt till The Denver Post.

Peter Forsberg, NHL
080301 Ishockey, NHL, Colorado Avalanche: Peter Forsberg under presskonferensen. © Bildbyrån – 85140

För Forsberg var det inte heller något snack om att att använda sina skridskor flera matcher i följd heller, det gjorde helt enkelt för ont.

– Jag använde ett par nya skridskor till nästan varje match mot slutet, för fötterna kändes bättre om allt var hårt och fötterna satt på plats. Om skridskorna blev lite lösare och mer använda, så kunde jag knappt röra mig, säger Foppa.

LÄS MER: Tidernas bästa européer i NHL har utsetts och hela tre svenskar tar plats på topp 10 – men inte Mats Sundin(!)