Finska jättehånet mot Tre Kronor – kan missa slutspel för första gången någonsin(!): ”Var inte rädda, Sverige!”

Tredje förlusten det här VM:et.
Då kommer ett jättehån mot Tre Kronor – från Finland.
”Var inte rädda, Sverige…”, skriver Iltalehtis krönikör Pekka Jalonen.

Det såg ju så bra ut för Tre Kronor på torsdagen, efter två spelade perioder mot Tjeckien. Efter att bara lyckats vinna en av de tre inledande matcherna så var Sverige piskat att vinna på torsdagen för att ha en bra chans att nå slutspel, och med 40 minuter spelat såg ledningen ohotad ut.

Jättefiaskot

Sverige hade då gått upp till 2-0, och spelade stabilt – men i den tredje perioden kom kollapsen. Sverige släppte omgående in ett mål i boxplay, och när cirka tio minuter var spelade av den tredje och sista perioden så hade Tjeckien plötsligt vänt matchen till 3-2.

210527 Rickard Rakell of Sweden looks dejected after 2-4 by Czech Republic during the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Czech Republic on May 27, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Sverige inledde en desperat kvitteringsjakt på slutet, och tog till och med ut målvakten med hela tre minuter kvar – men det hjälpte föga. Sverige lyckades inte göra ett tredje mål i matchen, och Tjeckien vann till slut med 4-2, och tog därmed tre blytunga poäng i den hyperjämna gruppen.

”Var inte rädda, Sverige”

Nu ligger Tre Kronor sist(!) i sin grupp, och det mesta talar för att man missar slutspelet i årets VM. Det har inte Sverige gjort sedan att detta format började användas i VM 1992, men nu ser man alltså ut att gå mot ett historiskt fiasko, och det har såklart skapat stora rubriker i hockey-världen. I de finska tidningarna kryllar det av artiklar och rubriker där fiasko och flopp används ofta.

210522 Goalkeeper Jussi Olkinuora of Finland after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Finland and USA on May 22, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Men faktum är att Sverige faktiskt hade kunnat missa hockey-VM helt nästa år om det ville sig riktigt illa. Vanligtvis så får bara 14 av de 16 lagen som deltar i VM spela även nästa år, då de två sämsta lagen i stället flyttas ner till B-VM. I år har dock, på grund av coronaviruset, inga andra turneringar spelats, vilket gör att nationerna i årets A-VM även får spela nästa år. Det passar nu Finland(!) på att göra sig lustiga över.

”Var inte rädda, Sverige! Tre Kronor kan inte bli nedflyttade till Division 2”, skriver Pekka Jalonen, krönikör på finska stortidningen Iltalehti, på Twitter.

LÄS MER: Tre Kronor-stjärnans utspel efter fiaskot – riktar stor kritik mot beslutet: ”Jag vet verkligen inte varför…”

Få våra nyhetsbrev!