Finska bortförklaringen: Därför blev det fiasko i World Cup

Finland kom till World Cup med stort självförtroende till sitt unga lag späckat med flera stortalanger. Men 1-4, 0-2 och 0-3 senare får de finska lejonen lämna turneringen med besvikelse.

Efter tre förluster och 1-9 i målskillnad under gruppspelet har förbundskaptenen Lauri Marjamäki hittat en av de stora orsakerna till fiaskot. Det saknas små rinkar i Finland.
– Varför har inte Finland någon rink med NHL-mått? Det är något vi verkligen behöver, en rink som är 61 gånger 26 meter, säger Marjamäki enligt finska tidningen Ilta-Sanomat.
– Vårt U20-landslag lirar mycket i Nordamerika och även nästan alla VM-turneringar avgörs där, på små NHL-rinkar. Våra landslag skulle kunna utnyttja en sådan rink här hemma i Finland och våra NHL-spelare skulle också kunna använda den under somrarna.

Under World Cup, som spelas på liten rink, har det varit uppenbart vilken stor skillnad storleken på rinken har och det allra bästa exemplet var Nordamerikas U23-lag som chockade rutinerade Sverige, Ryssland och Finland med sin fart- och teknikfyllda hockey. Därför är det fortfarande ett mysterium varför Finland inte hakat på senaste trenden med små rinkar.
”Skillnaden mellan vanliga rinkar och NHL-rinkarna är enorm, men det verkar man inte riktigt ha förstått i Finland”, skriver tidningen Ilta-Sanomat.

LÄS MER: Här är finska förslaget till ett Team Norden i World Cup.

finlandsfiaskoworldcup

Gilla Sportbibeln om du också är en riktig sportnörd.