En av Sveriges bästa som 15-åring – nu kan han lämna svensk hockey för alltid

När Färjestads Henrik Neubauer, 20, går från junior till senior väljer han att flytta till den österrikiska hockeyligan EBEL. Han kommer spela för Dornbirner EC och hoppas att flytten ska leda till en plats i det österrikiska landslaget.
– Får jag frågan kommer jag säga ja, säger Neubauer till Värmlands Folkblad.

Efter fem säsonger i Färjestads organisation valde Färjestad att inte erbjuda Henrik Neubauer något seniorkontrakt. Men istället för att gå till en divison 1-klubb som många andra överåriga J20-spelare väljer Neubauer nu att prova lyckan i Österrike och klubben Dornbirner EC.
– Det ska bli jätteroligt. De var det lag som var mest aktiva och jag tror de kan passa mig. De slutade tia senaste säsongen och brukar vara ett mittenlag. Jag tror att jag kan få mer speltid där jämfört med om jag valt något av topplagen, och det är jätteviktigt för mig, säger han till Värmlands Folkblad.

Men det räcker inte där. För nu kan han vara förlorad för svensk hockey för gott. Den 20-åriga forwarden är född i Sunne och har spelat hela sin juniortid i Färjestad där han ansågs vara en av landets bästa 15-åringar.

Men hans pappa är född i Österrike och därmed har Neubauer dubbla medborgarskap. Något som gör att han har förhoppningar om att spela för det österrikiska landslaget – istället för svenska landslaget.
– Men man måste ha spelat två år i högstaligan för att kunna bli uttagen. Det lockade också nu, att om två säsonger kunna vara tillgänglig för Österrikes landslag, säger han till lokaltidningen.

Den gångna säsongen gjorde värmlänningen 16 mål och 17 assist på 44 matcher för Färjestad i J20-serierna vilket gjorde honom till lagets tredje bästa poängspelare. Dessutom blev det spel i fyra SHL-matcher och han han ser positivt på framtiden.
– Steget till seniorhockeyn är rätt stort och jag tror spel i EBEL blir en bra start för mig. Hockeyn där blir bara bättre och bättre, säger han.

LÄS MER: Klart: Förre stortalangen klar för SHL-laget – så övertalades han