Efter stora kaoset i SHL – nu förändrar hockeyförbundet omdiskuterade regeln

Efter stora kaoset i SHL – nu förändrar hockeyförbundet omdiskuterade regeln

.

Svenska Ishockeyförbundet har nu offentliggjort sina nya regler för nästa säsong.
Och förbundet väljer att förändra reglerna för det så omdiskuterade målområdet.
– Vi vill att det ska bli mer konsekvent för publiken, lagen och domarna, säger domaransvarige Joel Hansson i ett uttalande.

Förra säsongen i SHL och HockeyAllsvenskan kom att handla en hel del om de otydliga reglerna vad gäller kontakt med med målvakterna i målområdet. En hel del mål blev bortdömda och det blev ofta ett enda stort kaos i bedömningarna och efterspelen.

Starka känslor för regeln

Allra främst i SM-slutspelet väckte just två situationer en hel starka känslor. Först fick Färjestad ett bortdömt mål efter att Linus Johansson stött till Djurgårdens Adam Reideborns plockhandske, sedan fick HV71 ett godkänt mål när Mattias Tedenby stötte till Adam Werners plockhandske.

SHL, regler
190502 Djurgårdens målvakt Adam Reideborn deppar efter 1-3 målet under final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Djurgården och Frölunda den 2 maj 2019 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135986

Två av många situationer som verkligen berört hockeysupportrar runt om i vårt avlånga land under senaste säsongen. Nu vill Svenska ishockeyförbundet tämja alla starka känslor för målområdet genom nya regler till kommande säsong.

Ny regel för målområdet

Hockeyförbundet har tagit hjälp av samtliga målvaktstränare i SHL och landslagen för att göra regeln ännu tydligare.
– Om en målvakt uppenbart störs inne i målområdet så ska mål underkännas. Om målvakten väljer att ta en position så att han eller hon störs med vissa delar av kroppen utanför målområdet så krävs det en förseelse som betyder utvisning för att målet ska underkännas, säger domaransvarige Joel Hansson enligt Sportbladet.

SHL, regler
190502 Frölundas Max Friberg gör 2-5 bakom Djurgårdens målvakt Adam Reideborn under final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Djurgården och Frölunda den 2 maj 2019 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135986

Hockeyförbundet skriver så här i sin motivering för nya regeln kring målgården:
”Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning”.

Det kan ge fler mål

Men undantaget är om målvakten har plockhandsken utanför målområdet, då är det alltså tillåtet med kontakt från motståndarna. Hockeyförbundets regeländring är även ett försök att få till fler mål i matcherna.
– Vi vill hålla spelarna längre från målområdet och få ett tydligare moment, det kommer att gynna returtagningen. Vi har sett att returtagningen har blivit lidande när spelarna hamnat för nära målvakten och målet, säger Hansson enligt kvällstidningen.

Två andra uppmärksammade regeländringar är dels nya termen ”late hit”, som är istället för interference när en spelare blir tacklad efter att ha släppt pucken. Den andra är att icing görs om till att det inte blir avblåsning om det är en jämn kamp om att nå pucken.

LÄS MER: Chockbeskedet: Två(!) svenskar bortbytta från NHL-klubben i natt!

Peter Forsbergs ilska – mitt under avgörande OS-mötet i dag: ”Det är otroligt”