Dominik Haseks okända smeknamn i Buffalo – som lagkamraterna inte kunde sluta garva åt

Dominik Hasek är en av tidernas största.
Men har du koll på det klockrena smeknamnet som målvakten fick av lagkamraterna i Buffalo Sabres?

När man pratar om riktigt klassiska hockeymålvakter så är det omöjligt att inte nämna Dominik Hasek. Tjecken är en av sportens allra största – åtminstone på sin position – och när han väl la benskydden på hyllan så kunde han titta tillbaka på en alldeles sagolik karriär, som innehöll hela sex Vezina Trophy-utmärkelser.

Okända smeknamnet

Hasek gjorde över 700 NHL-matcher för framför allt Buffalo Sabres, men burväktaren hann även med en säsong i Ottawa Senators innan han avslutade karriären. Hasek, som även vann två Stanley Cup-titlar, var känd för att vara helt orädd på isen – men han var även en jäkla profil vid sidan av den.

071010 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings, morning skate, träning: Dominik Hasek, målvakt. © Bildbyrån

Det många inte vet om är att Hasek, på grund av sin egendomliga personlighet i omklädningsrummet, fick ett klockrent smeknamn som lagkamraterna i Buffalo verkligen älskade. Hasek? Han var inte alltid lika förtjust i det. Hasek var enligt lagkamraterna rolig utan att han försökte vara det, så han fick helt enkelt smeknamnet ”Kramer”, efter karaktären Cosmo Kramer i den enormt hyllade serien Seinfeld.

Klockrena straffet – mot sig själv

Men det var inte bara därför han fick smeknamnet. Kramer var i tv-serien känd för att röra sig på något annorlunda sätt, då han oftast uppfattades att ha dålig kroppkontroll med enormt stora och hetsiga rörelser.

– Han spelade hockey precis som Kramer gick in i lägenheter i serien – ett paket av svingande armar och vilda gester som på något sätt blev helt perfekt, beskrevs han en gång av Sports Illustrateds legendariska journalist Michael Farber.

020217 OS, Ishockey: Dominik Hasek, målvakt Tjeckien. © Bildbyrån

Lagkamraterna tyckte även att Hasek klädde sig och betedde sig precis som Kramer, då han följde varje impuls han kände och agerade hundra procent på instinkt. Hasek har berättat att han inte alltid älskat smeknamnet, men efter att ha stått för en rejäl tavla under slutspelet 1998 så valde han att driva med sig själv – genom att komma in på träning dagen efter med Kramer som namn på ryggen.

– Det suger varje gång vi förlorar, men nu försökte vi bara ha lite roligt, sa han efteråt.

DELA för att hylla Dominik Hasek – en av hockeyns allra största!

Få våra nyhetsbrev!