Den gången Börje Salming gjorde det omöjliga – och stoppade självaste Lemieux med tidernas brytning

Börje Salming stoppade de flesta i NHL.
Till och med självaste Mario Lemieux.
Det med en enorm brytning som verkligen visar hur skicklig han verkligen var.

Börje Salming var en riktig pionjär inom svensk hockey. Efter att ha skördat stora framgångar på hemmaplan, i Sverige, så valde han i början av 70-talet att flytta till NHL, någonting som var ovanligt för svenskar på den tiden.

Enorma poängsnittet

Salming var en av de första européerna någonsin i ligan – men visade verkligen vägen genom att göra fullständig succé. Börje Salming blev en riktig publikfavorit, mycket tack vare sitt stenhårda spel och sin enorma vilja att vinna till varje pris.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
001019 Ishockey, NHL: Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © 10

Backen gjorde makalösa 768 poäng på 1 099 matcher i världens bästa och tuffaste hockeyliga, och anses fortfarande vara en av de främsta backarna någonsin i NHL. Och det spelade sällan någon roll vem han mötte – Salming kunde stoppa vem som helst.

Otroliga brytningen

Till och med självaste Mario Lemieux, när han var som allra bäst. I ett alldeles underbart klipp så ser man hur Salming åker ikapp den dåvarande Pittsburgh Penguins-stjärnan, och gör en lika vältajmad som magnifik brytning.

Foto: Skärmdump/Instagram

Salming bara vräker sig fram, slänger ut sin klubba – och får säkert bort pucken. Det krävs något alldeles extra för att stoppa Lemieux på den stilen, och det visar verkligen vilken otrolig hockeyspelare Salming var.

Se klippet här:

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!