Därför pratar NHL-fansen plötsligt om Gävle(!) – sjuka detaljen får alla att häpna: ”Det är galet men helt sant”

Därför pratar NHL-fansen plötsligt om Gävle(!) – sjuka detaljen får alla att häpna: ”Det är galet men helt sant”

Plötsligt pratar NHL-fansen om Gävle.
Efter en svensktrejd i natt så får alla gnugga sig i ögonen.
”Det är galet men sant”, skriver journalisten Chris Johnston.

På måndag är det en av årets största och viktigaste dagar inom NHL: Trade deadline. Det är den sista dagen för lagen att spika sina trupper, och göra sin spelarbyten, innan jakten på Stanley Cup inleds på riktigt, och det brukar vara rejält med aktivitet från samtliga klubbar.

Trejdades i natt

Och redan dagarna inför den stora dagen så händer det grejer – och i natt kom nyheter som verkligen fick alla svenskar att haja till. Calgary Flames gör en kanonsäsong och visar att man verkligen menar allvar, då man i natt bytte till sig den svenske stjärnan Calle Järnkrok.

Calgary Flames’ Elias Lindholm, center, celebrates his winning goal with teammates Oliver Kylington, left, and Johnny Gaudreau during third-period NHL hockey game action against the Winnipeg Jets in Calgary, Alberta, Monday, Feb. 21, 2022. (Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP)

Han kommer senast från Seattle Kraken, och för Järnkrok var det lite av en dröm som gick i uppfyllelse. Inte just att spela för Calgary Flames, men att spela med Elias Lindholm. Lindholm är en av Flames största stjärnor, en av Sveriges bästa målgörare – och dessutom kusin till Calle Järnkrok.

– Våra familjer har alltid varit väldigt tajta, så vi är mer som bröder än kusiner, sa Calle till Aftonbladet om det hela.

– Så det här ska verkligen bli kul, jag är jätteglad. Vi har ofta skämtat om att spela ihop i NHL men trodde väl aldrig att det skulle hända. 

”Galet men sant”

Men även i Nordamerika så höjer nu många på ögonbrynen över en viss detalj kring svenskarna i Calgary Flames. Inte nog med att Järnkrok och Elias Lindholm båda kommer från Gävle, det gör dessutom målvaktsstjärnan Jacob Markström. Detta uppmärksammades av NHL-gurun Chris Johnston, som skrev en tweet om det hela, som fått stor uppmärksamhet på sociala medier, och fansen får verkligen gnugga sig i ögonen.

210811 Calle Järnkrok poses for a portrait during a press meet with the Swedish national ice hockey team on August 11, 2021 in Stockholm. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Johnston inleder sin tweet med att detta är ”galet men sant”.

”Calgary Flames-lagkamraterna Elias Lindholm, Calle Järnkrok och Jacob Markström är alla från Gävle, Sverige – invånare: 75 000. Alla tre tränar ihop på somrarna. Lindholm och Järnkrok är kusiner. Ibland känns verkligen hockeyvärlden stor. Men ibland så…”, skriver han.

Många är snabba att peka ut hur extremt hockeyproffs-tätt Örnsköldsvik är, med spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, bröderna Sedin och Victor Hedman – men det är ändå anmärkningsvärt att lilla Gävle har spelare av den kalibern – i samma lag.

LÄS MER: Vladimir Putin bryter nu tystnaden om alla avstängda ryssar – och avslöjar sitt oväntade drag: ”Övertramp”

Få våra nyhetsbrev!