Chockstraffet: Nu får Juniorkronorna stenhård bestraffning efter JVM-finalen!

Juniorkronorna straffas nu stenhårt efter JVM-finalen i vintras.
Förbundskapten Tomas Montén, Lias Andersson, Axel Jonsson-Fjällby och Rasmus Dahlin m.fl.
”De har visat brist på respekt”, skriver Internationella hockeyförbundet i ett utlåtande.

Den svenska besvikelsen efter bittra JVM-finalförlusten mot Kanada i vintras var så stor att flera i Juniorkronorna valde att ta av sig silvermedaljen under prisceremonin. Allra mest kritik fick lagkaptenen Lias Andersson för att han slängde upp medaljen på läktaren.

Lias Andersson straffas hårdast

Nu straffas Juniorkronorna stenhårt för det. Internationella hockeyförbundet sätter ned foten rejält och delar ut flera avstängningar till svenska laget efter JVM-finalen.

Lias Andersson får allra hårdast straff och stängs av i hela fyra matcher i nästa JVM för att ha kastat borts in medalj. Spelarna Axel Jonsson Fjällby, Rasmus Dahlin, Jesper Boqvist och Olle Eriksson Ek får också två matcher avstängning för att ha tagit av sig medaljerna och hållit den i handen.

Montén får längre avstängning

Detsamma gjorde förbundskaptenen Tomas Montén och assisterande tränarna Nizze Landén och Henrik Stridh som också straffas hårt. Montén får fyra matcher avstängning i nästa JVM och hans assistenter två matcher vardera.
”Att ta av silvermedaljerna som spelarna får visar inte bara på brist på respekt mot åskådare och VM-arrangör utan också mot motståndarna som vinner mästerskapet. Att spelarna i efterhand bett om ursäkt för sitt beteende och bedyrar att de inte har har haft intentionen att vara respektlösa ursäktar inte handlingen”, skriver IHHF.

Spelarna som stängs av:

• Lias Andersson stängs av de fyra första matcherna i JVM 2019.
• Axel Jonsson-Fjällby stängs av de två första matcherna i JVM 2019.
• Jesper Boqvist stängs av de två första matcherna i JVM 2019.
• Olle Eriksson Ek stängs av de två första matcherna i JVM 2019.
• Rasmus Dahlin stängs av de två första matcherna i U18-VM 2019, på grund av att han var yngre än 18 år.

– Vi förväntar oss mycket av våra ledare och spelare när man representerar våra landslag, Sverige och svensk ishockey. Det agerande som visades upp efter matchen är därför ingenting vi på något sätt står bakom. Med det sagt är IIHF:s beslut, i våra ögon, ett väldigt hårt straff. Frågan om en eventuell överklagan kommer att behandlas vid förbundsstyrelsens möte till helgen, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.
– JVM har de senaste åren blivit ett allt större och mer populärt mästerskap, både för spelarna men också för publik och media. I JVM spelar unga spelare som fortfarande är under utveckling och ibland tar känslor över där spelare såväl som ledare fattar felaktiga beslut. Det är absolut ingen ursäkt för det som hände, utan det visar på att vi ännu tydligare behöver arbeta för att vår värdegrund ska följas när man är ledare eller spelare som representerar våra landslag, fortsätter Anders Larsson.

LÄS MER: Allt du behöver veta om hockey-VM 2018!

Rasmus Dahlins första ord – efter Buffalos vinst i draftlotteriet