Chockbeskedet skakar om svensk hockey – succélaget tvångsnedflyttas

Chockbeskedet skakar om svensk hockey – succélaget tvångsnedflyttas

Det blir ingen allsvensk hockey i Malmö till hösten.
Enligt Sportbladet står det nu klart att IK Pantern inte beviljas någon elitlicens till nästa säsong – och flyttas ned omgående.

Inför säsongen 2015/16 tog IK Pantern steget upp till Hockeyallsvenskan. En tiondeplats under debutsäsongen följdes upp med en succéartad insats och fjärdeplacering denna säsong.

I slutspelsserien var man länge med och slogs om en plats till playoff-spelet för SHL men slutade på en tapper tredjeplats. Men till nästa säsong blir det inte ens någon allsvensk hockey för klubben.

Enligt Sportbladet har Pantern inte beviljats någon elitlicens och kommer därmed tvångsnedflyttas. Så sent som i går presenterade klubben nya samarbetsavtal inför kommande säsong men av allt att döma verkar det inte ha räckt till.

Redan inför säsongen 2015/16 saknade Pantern ett eget kapital och läget var oförändrat inför föregående säsong. Med anledning av detta placerades laget i ett så kallat kontrollår och lämnade in en kontrollplan som garanterade att kapitalet skulle vara återställt den 30 april.

Men handlingarna som skulle in till Licensnämnden har inte inkommit och på ett extrainsatt årsmöte beslutade Licensnämnden att Pantern inte kommer beviljas någon elitlicens och därmed flyttas ned i seriesystemet.

Licensnämnden skriver följande i sin handling:
”Pantern har inte inkommit med de handlingar som krävs enligt villkoren för spel i Hockeyallsvenskan, det vill säga en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor, som visar att kapitalet är återställt. Eftersom Pantern inte har visat att föreningen har återställt kapitalet ska föreningen nedflyttas i seriesystemet. Några särskilda skäl att frångå denna huvudregel finns inte”

Vilka som ersätter är ännu inte officiellt men eftersom Kristianstad var det lag som kom precis utanför uppflyttningsplatserna i det Hockeyallsvenska kvalet borde platsen rimligtvis gå till dem.

LÄS MER: Stortalangen kan vara förlorad för SHL – får chansen hos NHL-klubben