Calle Johansson tar ut de bästa han spelat med: ”Groteskt skicklig”

.

Calle Johansson spelade över 1100 NHL-matcher i sin karriär.
För Sportbibeln tar han nu ut de sex bästa han spela med.
– Jag har kanske inte spelat med de allra, allra största, men nog ska jag få ihop en bra femma, säger han.

Calle Johansson kom till NHL och Buffalo Sabres inför säsongen 1987/88. På våren 1987 hade han vunnit SM-guld med Björklöven och en då 20-årig Johansson gjorde omedelbar succé i Sabres. Det blev 42 poäng under den första säsongen.

Sedan fortsatte karriären i Washington, över 14 och en halv säsong. Sista matcherna gjorde han i Toronto Maple Leafs tröja. Så 52-åringen hann spela med mängder av skickliga lagkamrater under sin karriär.

901006 Ishockey, NHL, Washington Capitals – Detroit Red Wings: Calle Johansson, Washington.
© Bildbyrån – 14430

När Sportbibeln ber honom ta ut de sex bästa han spelat med i klubblaget, börjar han med en Leksand-bekant keeper…

Målvakt
Ed Belfour, Toronto Maple Leafs.
– Även om jag spelade kort tid i Toronto, så måste jag säga Belfour. Han var överjäkligt bra. Han var en fighter, han skulle ta varenda puck. Visst, han var en speciell kille med lite underliga idéer. Han ville inte alltid bo på de hotell som vi andra i laget bodde på, till exempel. Men de flesta målvakter är underliga.

Backar
Scott Stevens, Washington Capitals.
– Den tuffaste jag spelat med. En maskin. Grym skridskoåkare och kunde göra poäng. Men en elak jäkel på isen, som var groteskt skicklig på de där ”open ice”-tacklingarna.

Al Iafrate, Washington Capitals.
– Han sköt något så in åt helvete hårt. Han hade egentligen allt. Styrka, teknik, skott, skridskoåkning. Han var kanske inte alltid fullt fokuserad på hockeyn, gillade att ha kul vid sidan om. Men när han ville, då var han grym.

Forwards
Mats Sundin, Toronto Maple Leafs.
– Motivering är väl egentligen överflödig. Han tränade lika hårt som han spelade och det var absolut noll divalater.

Jaromir Jagr, Washington Capitals.
– Han kunde på egen hand dominera en match. Tyvärr var det väl inte hans bästa period i Washington, han kom inte överens med tränaren. Men när han väl ville, då var han överjäkligt bra.

Adam Oates, Washington Capitals.
– Jag tycker inte att han får den credden han förtjänar. Han är en av de allra bästa. En fantastisk passningsläggare och det är många forwards som har honom att tacka för mycket. Ingen annan center har spelat med tre olika 50-målsgörare (Brett Hull, Cam Neely, Peter Bondra).

Tränare: Hans ”Virus” Lindberg, Björklöven.
– En outstanding tränare. Han var tuff och krävde otroligt mycket, men man kunde också snacka annat än hockey med honom. En go människa.

Läs mer: https://www.sportbibeln.se/world-cup/har-tar-mats-sundin-ut-de-5-basta-han-spelat-med/

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);