Bortglömda höjdpunkten i Mats Sundins magiska karriär.

Bortglömda höjdpunkten i Mats Sundins magiska karriär.

Alla känner till Mats Sundins fantastiska karriär. Han har stått för ett av de mest klassiska landslagsmålen i svensk hockeyhistoria med sitt 2-1 mål mot Sovjet.
Han tog hem SM-guldet med sitt Djurgården vid 19 års ålder och vann efter det ett OS-guld samt tre VM-guld innan han 2012 valdes in i hockeyns Hall of Fame.
Många av hans highlights finns bevarade på Youtube, men det finns ett ögonblick (vilket vi inte lyckats hitta rörliga bilder på) som är sorgligt bortglömt: uppvisningen mot Hartford Whalers.

sudddddFoto: Getty Images.

Det är i dag exakt 26 år sedan matchen i Hartford. Quebec hade en usel säsong och hade inför mötet med Whalers inte tagit en enda bortaseger på 30 matcher.
Men mot Hartford lossnade det plötsligt. Sundin, som spelade i en kedja tillsammans med Owen Nolan och Valeri Kamensky, noterades för sanslösa fem mål. Dessutom spelade han fram till ytterligare två i 10-4-segern.
Sundin-kedjan gjorde tillsammans 18 poäng på ett Hartford i spillror.
– Du kan inte släppa Sundin löst på det där sättet. Han är väldigt svår att få stopp på, sa Hartford Whalers Mikael Andersson efter matchen.
En som tog förlusten hårt var Hartfords forward Geoff Sanderson. Han bestämde sig helt enkelt för att byta nummer på tröjan efter matchen.

Sundin slutade säsongen med 76 poäng på 80 matcher. Det blev sedan ytterligare två år med Quebec, innan han trejdades till Toronto och karriären tog ytterligare fart.

Vill du ha fler hockeyartiklar i ditt flöde? Gilla Sportbibeln.