Bomben: SHL-lagets prestigevärvning – svensken återvänder från USA men INTE till Frölunda

Bomben: SHL-lagets prestigevärvning – svensken återvänder från USA men INTE till Frölunda

Det blev två säsonger i Nordamerika.
Nu väljer backen John Nyberg att flytta hem till Sverige igen.
Men inte tillbaka till Frölunda igen utan till en SHL-rival i Brynäs.

Han tog sig hela vägen från Frölundas akademi upp till A-laget. Via några utlåningar i HockeyAllsvenskan blev John Nyberg sedan en ordinarie SHL-spelare först säsongen 2016/17.

Comeback i SHL

Det blev totalt 124 SHL-matcher i Frölundatröjan innan backen tog det stora steget till Nordamerika 2018. Två säsonger har det nu blivit i AHL och sammanlagt 79 matcher för Texas Stars och Scranton Penguins.

John Nyberg, Frölunda
180308 Frölundas John Nyberg deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Karlskrona och Frölunda den 8 mars 2018 i Karlskrona. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / Cop 214

Men inte en enda NHL-match för svensken hos varken Dallas Stars eller Pittsburgh Penguins. Och nu väljer 23-åringen att flytta hem till Sverige igen.

…inte Frölunda

Men det blir inte till förra klubben Frölunda utan till en SHL-rival. Då Nybergs blir en prestigevärvning för Brynäs inför kommande säsong.
– Det ska bli grymt roligt. Det känns väldigt bra och jag har haft en bra dialog med både Sundlöv (Michael, herransvarig) och Peter (Andersson, huvudtränare). Jag är supertaggad på att komma upp och träffa alla och ser fram emot nästa säsong sjukt mycket, säger nyförvärvet till klubbens officiella webbplats.

John Nyberg, Frölunda
180323 Frölundas målvakt Johan Gustafsson jublar ihop med Jan Mursak och John Nyberg efter segern i kvartsfinal 3 i SM-slutspelet i ishockey i SHL mellan Frölunda och Malmö Redhawks den 23 mars 2018 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Nyberg har skrivit på ett två år långt kontrakt och Brynäs ser fram emot sitt senaste tillskott. Senaste säsongen i svensk hockey var Nyberg assisterande lagkapten i Frölunda och imponerade så pass mycket att han fick chansen i Tre Kronor.

Jagat han länge

Den formen hoppas man att han återvänder till. Just därför har SHL-klubben länge jagat AHL-backen.
– Vi har försökt få hit honom sen i december när vi först hörde att han kanske ville komma hem till Sverige igen. Sen blev han trejdad där borta och blev kvar i USA. Och nu efter säsongen när han bestämde sig för att komma hem så ville vi ha hit honom igen. Vår nya tränarkonstellation med Peter i spetsen gillar vad de ser i John och har också velat ha hit honom, så nu är vi glada för att han gör just det, säger sportchefen Michael Sundlöv i ett pressmeddelande.

Peter Andersson, Malmö
191031 Malmö Redhawks tränare Peter Andersson under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Frölunda den 31 oktober 2019 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92380

Även Nyberg hoppas hitta tillbaka till storformen igen efter två år som var sådär i Nordamerika.
– Det var upp och ned där borta. Vissa stunder var jättebra och vissa mindre bra. Därför ska det bli grymt spännande att få en nystart i Brynäs och jag tror på det här, säger Nyberg i ett uttalande.

Bertilsson aktuell

Under tiden i AHL fick Nyberg främst fokusera på defensivt ansvar men i Brynäs ska han få chansen att ta ett mycket större offensivt ansvar.
– Han kommer att få chansen att ta en offensiv roll hos oss och det är upp till honom att ta den. Det finns en offensiv uppsida hos John och tidigare har han gjort en del poäng i SHL trots att han inte spelat powerplay. Det känns jättebra att få hit honom, säger Sundlöv om nyförvärvet.
– Jag skulle beskriva mig själv som en tvåvägsback som tar det defensiva i första hand men som gillar att hänga med upp i anfallen och skapa så mycket jag kan framåt när det ges läge. Men jag vill utvecklas mer och känner mig inte färdigutvecklad på något plan, säger Nyberg själv om sin spelstil.

Med ankomsten av John Nyberg har Brynäs nu åtta kontrakterade backar i truppen för kommande säsong. Men man hoppas ändå fortfarande på drömvärvningen Simon Bertilsson.
– Vi har fortsatt kontakt men har ännu inte fått något svar där. Vi vill ha hit John för att säkra upp om Bertilsson inte kommer. Och om det skulle bli så att han kommer så betyder det bara att vi har en ännu starkare backsida. Så inga dörrar är stängda för ”Berra”, säger Sundlöv i pressmeddelandet.

LÄS MER: Nya beslutet: CHL förändras helt och hållet – så påverkas nu SHL-klubbarna

Få våra nyhetsbrev!