Anders Tegnells varning efter SHL-klubbarnas luriga knep: ”Det är jätteviktigt”

SHL-klubbarna öppnar upp loger och restauranger för att släppa in fler på matcherna.
Då skickar statsepidemiologen Anders Tegnell en tydlig varning.
– Det är ett stort ansvar, säger han i SVT.

Det var i förra veckan som regeringen meddelade att publika evenemang kan komma att få släppa in 500 åskådare istället för det tidigare maxantalet på 50 personer. Men nu har SHL-klubbarna hittat ett kryphål för att släppa in fler åskådare på sina arenor.

SHL-lagens plan

Då restriktionerna för restauranger har släppts öppnar det upp helt nya möjligheter för SHL-arenorna. Färjestad planerar att redan på torsdag släppa in hela 900 åskådare genom att öppna upp loger och restaurangdelar.

Färjestad, SHL
201003 Färjestads assisterande tränare Peter Popovic, huvudtränare Johan Pennerborn och assisterande tränare Gereon Dahlgren med publik deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Malmö Redhawks den 3 oktober 2020 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0015

FBK har fått tillåtelse till den här ökningen i samråd med myndigheter då arenan från och med torsdag kommer att lyda under två olika regelverk. Ett för idrottsverksamhet och ett för restaurangverksamhet.
– Det är inget underverk för klubbens ekonomi. Men det känns bra för att det blir logiskt att få ta in den här publiken sett till hur det ser ut på andra ställen i samhället. Det löser inte våra frågor men det känns väldigt bra att kunna välkomna publiken och att fler kan få se ishockey. Det var en euforisk glädje för oss på kontoret att kunna jobba med de frågor vi vill jobba med, säger Färjestads vd Stefan Larsson till lokaltidningen VF.

Tegnells varning

Under SVT:s direktsändning av Folkhälsomyndighetens, FHM, pressträff på tisdagen fick statsepidemiologen Anders Tegnell också svara på frågor om Färjestads nya knep.
– Jag kan inte bedöma det. Det här kommer att regleras av ordningslagen fortsättningsvis och den kommer att sätta någon slags gräns som kommer att gälla även för den typen av aktiviteter, säger Tegnell i SVT.

Anders Tegnell, FHM
200507 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens med anledning av Coronaviruset, Covid-19 Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 136157

Men stadsepidemiologen vill också skicka en tydlig varning till SHL-klubbarna som vill använda sig av restauranger och loger för att utöka publikkapaciteten.
– Det är jätteviktigt att man kan organisera både sittandet, med goda avstånd mellan de som sitter. Men inte minst att man kan reglera hur personer kommer dit (arenan) och därifrån. Det gäller inte bara vid in- och utgångar utan överallt, att man har en bra dialog med polis, ordningsmakt och lokaltrafik, så att det inte blir trängsel runt omkring. Det är ett stort ansvar som hamnar på de som arrangerar, säger Tegnell.

På torsdag fattar regeringen sitt beslut om publiktaket ska höjas till 500 personer på svenska idrottsarenor. Det börjar då att gälla från och med den 15 oktober.

LÄS MER: Niklas Wikegårds dom – därför har Frölunda SHL:s allra fulaste matchställ: ”Det är för mycket…”

Följ 08minuter på Facebook!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!