9 värvningar som får varenda leksing i Sverige att vilja äta sina knätofsar.

Som supporter till Leksands IF, har man genomlidit många sorger genom åren. Detta genom alltifrån många år i Hockeyallsvenskan och återtåg som kraschat redan efter ett par säsonger, till spelare klubben värvat som egentligen inte borde spela ishockey överhuvudtaget.

Den här listan kommer troligtvis att väcka hemska minnen till liv för varje leksing där ute och jag varnar för känslig läsning. Men samtidigt bär det på något tragikomiskt som vi alla kan skratta åt så här i efterhand. Här är 9 spelare som varje leksing helst vill glömma, eller inte komma på att de hade glömt.

9. Patrick White (2015-16)
Vi inleder den här listan med en väldigt färsk flopp, men som verkligen platsar. Dåvarande sportchefen Tore Jobs presenterade den här värvningen och sa att ”han har gjort massor av poäng i den slovakiska ligan” och att ”vi har en klausul som gör att vi kan bryta kontraktet före jul om det behövs men det lär knappast bli aktuellt.” Haha. Jodå.

White var lovande ett par perioder i sin första match, sedan var grabben genomusel. Det blev två poäng (1+1) på sju matcher och -6. Han såg ut som en blöt hund på isen som aldrig gick in först i en närkamp eller där det kunde göra ont. Kontraktet bröts och nu är 27-åringen och harvar i Norge med Lillehammer.

8. Jan Srdinko (2005-06)
Det var i juni 2005 som Leksand under ett och samma pressmeddelande presenterade hela FEM utländska spelare (bland annat Kimmo Lotvonen som finns med på den här listan) som de värvat.

En av dem var en back från Ryssland. En defensiv kung, sades det. En gigantisk flopp, det blev. Jan Srdinko var 31 år gammal när Leksand värvade honom och inte direkt på frammarsch.

Det blev 45 matcher för Srdinko. På dessa åstadkom han 75 utvisningsminuter, -13 och inte en enda poäng. Jan harvade sedan runt hemma i Slovakien och en sväng i Tjeckien innan han slutade med ishockeyn 2009.

JanSrdinko
Jan Srdinko. Han var inte någon vidare slagskämpe heller. Oklart varför Ölvestad ser så rädd ut.
Foto: Bildbyrån.

7. Viktors Ignatjevs (2000-01)
Här är en riktig goding i den här flopplistan! Viktors är en av få från Lettland som representerat Leksand genom åren, men han har usel statistik som slår väldigt högt. Ignatjevs värvades till Leksand från tyska Nürnberg där han stod för 17 poäng på 49 matcher.

”Det låter ju kanon”, tänkte Leksand som tyckte att tyska ligan säkert stod sig stark mot den svenska ishockeyn i jämförelse. Jag tror att de ångrade sig i efterhand då Ignatjevs stått för en assist och obefintlig skridskoåkning genom hela säsongen.

6. Mike Siklenka (2006-07)
Den i dag 36-årige kanadensaren gjorde faktiskt en del poäng för klubben säsongen 06/07 (12+19 på 39 matcher). Men hans hjärnsläpp som kom med jämna mellanrum, sätter honom ändå på den här listan. Ett bra exempel är när han skulle tackla Skellefteås Jimmie Ericsson.

Den 110 kilo tunga försvararen missade Ericsson och störtdök över sargen in i motståndarnas bås. Detta för att sedan vinka in en ny medspelare på isen, innan han själv hoppade in på planen igen och Leksand fick en utvisning för ’för många spelare på banan’. Inte den vassaste kniven i lådan och de 164 utvisningsminuterna är ett annat starkt bevis på detta.

5. Michal Grosek (2007-08)
Tjecken som på egen hand skapade uttrycket ”Grosek-hakning” i byn och som kan användas än i dag. Det vill säga, en riktigt klar hakning.

Ibland kändes det som om den lata 104-kilos-klumpen bara hakade fast klubban under armen på en motståndare och åkte med. Även han – precis som några andra spelare i den här listan – slutade med ishockeyn efter sin sejour i Leksand. Ungt och fräscht scoutat, igen.

MichalGrosek
Michal Grosek, förmodligen precis efter en riktig härlig hakning.
Foto: Bildbyrån.

4. Andreas Johansson (2009-10)
Svensken, som i dag tränar Modo, kom till Leksand som en 36-årig stjärna och skulle vara med och ta upp laget till dåvarande Elitserien. Det blev två perioder utan poäng mot största konkurrenten Mora IK, innan Johansson fick kliva av skadad.

Dagen därpå kom nyheten om att Johansson tvingas lägga av med ishockeyn. En ordentlig kalldusch för Leksand som inte gick upp till högsta serien – det året heller.

3. Eric Himelfarb (2014-15)
Kanadensaren värvades till Leksand från Linköping för att vara med och etablera LIF i den högsta serien. Vilken fruktansvärd flopp det blev. Eric var oengagerad, loj, skadad och långa stunder bänkad. Han hade dessutom under långa stunder av säsongen hela SHL:s absolut sämsta +/- (stannade på -20, på 21 matcher!).

Leksand kickade ett antal spelare sent på säsongen inför det stundande kvalet för att hålla sig kvar i SHL. Eric Himelfarb hamnade i Malmö som senare fick möta Leksand i en kampen om en SHL-plats.

Himelfarb var stekhet, stod för fem mål totalt under dessa matcher och var en stor bidragande faktor till att Malmö gick upp och att Leksand åkte ur. Det är alltså inte bara spelarköp Leksand misslyckats med genom åren. Man har också lyckats sälja dåliga spelare som sedan blivit heta i helt fel lag.

EricHimelfarb
Det var ingen skräll att det gjordes ”lika som bär”-bilder på Eric och ”Trötter” ur Snövit.
Foto: Bildbyrån.

2. Kimmo Lotvonen (2009/10-10/11)
Ishockeyns egen finlandsfärja. Och det är ingen komplimang kan jag lova. Ett sådant smeknamn får du om du vänder på isen lika smidigt som en färja ångrar sig och vill åka hemåt igen. Noll svängradie.

Kimmo var två vändor i Leksand. Första gången 2005/06, för att sedan återvända två säsonger mellan 2009-11. Låt oss säga att slutsejouren var… en katastrof. Kimmo gjorde sedan det enda rätta. Han slutade med ishockeyn och Leksand blev hans sista stopp.

1. Yan Golubovsky
Oj oj oj. Nu snackar vi obefintlig scouting. Den ryska backen som i dag är 39 år gammal, spelade i Leksand så tidigt som säsongen 2004/05. Men än i dag, när man ska prata om en spelare som är riktigt jävla dålig, drar man paralleller till ryssen. I dag skulle en leksing kunna säga ”han är fan lika kass som Golubovsky”, om en spelare i dagens lag och man vet att då, då är det inte bra.

Skrivet av: Robin Söderlund.