7 kultspelare som Leksand-fansen aldrig kommer glömma

7 kultspelare som Leksand-fansen aldrig kommer glömma

Att vara Leksandssupporter är inte alltid enkelt – men när man behöver muntras upp är det bara att drömma sig tillbaka.
Klubben har en anrik historia och har genom åren haft otroligt många profilstarka spelare.
Här är sju kultspelare som LIF-fansen aldrig glömmer.


ANNONS

I kväll bjuder SHL på sex mycket intressanta matcher.
Därför har vi tagit ut en stekhet och lockande Dagens Dubbling på Mr. Green:
Frölunda – Brynäs 1, 1.60.
Växjö – Rögle 1, 1.40.
Totalt odds: 2.24.
Här kan du lägga din Dagens Dubbling på Mr. Green!


Få, om ens något, svenskt samhälle har så mycket hockeyintresse som Leksand. Fyra gången har den anrika klubben vunnit SM-guld, och genom åren har mängder av profilstarka spelare dragit på sig den klassiska blåvita dressen. Här är sju kultspelare som Leksands-fansen garanterat aldrig kommer att glömma.

Mikael Karlberg
En legendarisk leksing, som alltid klev fram när det behövdes som mest. Var en av nyckelspelarna både 2002 och 2005 när dalalaget tog klivet upp i SHL. Första gången han var med och spelade upp Leksand vann ”Challe” kvalseriens poängliga med 16 pinnar och 2005 blev det tolv poäng på tio matcher – och sådana insatser ger förstås hjältestatus i Dalarna.

Christer Abris
En stor anledning till att Leksand tog tre guld mellan 1969 och 1974. Hans ikonstatus blir förstås inte sämre av att han levererat klassiska citat som: ”Då sa jag till domaren på ren svenska: Go home”, ”Vi går ut och värmer upp i rektangulära cirklar” och ”Kom igen grabbar, dom har också en dålig målvakt”. Vilken profil!

Göran Högosta
En av de absolut största målvaktshjältarna inom svensk hockey genom tiderna, mycket tack vare sin bragdinsats i VM 1977. 23-åringen var en levande vägg och var huvudorsaken till att Tre Kronor två gånger besegrade den sovjetiska maskinen.
Fick chansen i Leksand när Christer Abris stack iväg till New England – och redan första säsongen i Leksand ledde Högosta klubben till SM-guld.

Jonas Bergqvist
Som grabb hade Bergqvist Leksand som favoritlag, men han hamnade där av en slump.
– Mamma, som var ensamstående då, var ute på dans och sprang på Leksands dåvarande hockeyordförande Tage Eriksson. Tydligen hade de pratat ihop sig om att jag skulle söka in på hockeygymnasiet i Leksand, och så fick det bli, har Bergqvist sagt i en intervju med Hockeysverige.
Resten är som det brukar heta historia. Han har vunnit OS-guld, VM-guld, Guldpucken – och är en av Leksands bästa, och mest populära, forwards genom alla tider. Hans helikoptermålgest är dessutom en av de mest klassiska inom svensk hockey.

 

Jarmo Mäkitalo
En liten lirare (175 cm), som älskades av Leksands-fansen. Få spelare har kombinerat skridskoåkning och teknik så bra som Mäkitalo, och under sina elva säsonger i dalalaget fick han många motståndarbackar att drömma mardrömmar.

Tomas Forslund
En spelare som alltid kommer att ha en speciell plats i alla Leksands-fans hjärtan. Vid sidan av isen bjöd han på sig själv och hade alltid tid för supportrarna. På isen öste han in mål och poäng. Ett bevis på hans popularitet var när han 2001 blev utsedd till Leksand Superstars fjärde hedersmedlem. Året därpå spelade han upp klubben i SHL, och det gjorde honom inte mindre omtyckt.

Jens Nielsen
Med ett spelsinne utöver det vanliga och en klubbteknik som sällan skådats trollband han Hockeysverige i allmänhet och Leksand i synnerhet från slutet av 1980-talet till början av 2000-talet. Den danske trollkarlen hade sin kanske bästa säsong 2001/02 då han, Mikael Karlberg och ”Loppan” Hellkvist bildade en klassisk LIF-kedja, som ledde laget tillbaka till SHL. Nielsen svarade för 66 poäng i grundserien och 15 pinnar i kvalserien. Sådant glömmer inte Leksands-fansen.

Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.