6 galna siffror som bevisar att Erik Karlsson är en av de största någonsin

Att Erik Karlsson är en av världens just nu bästa backar är ingen nyhet. Men ny statistik visar hur galet bra den svenska backstjärnan faktiskt är – sett genom hela NHL-historien.

Erik Karlsson är inne på sin åttonde säsong i NHL med sitt Ottawa Senators, de tre senaste säsongerna med ett mäktigt ”C” på bröstet.
Men hur bra är Erik Karlsson egentligen? Ny statistik, presenterad av ansedda TSN, visar Karlssons mäktiga poängproduktion.

Foto: Skärmdump/TSN

I tabellen, som från början är sammanställd av statistikföretaget Hockey-Reference, över högst antal poäng av en back någonsin i NHL har Karlsson redan avancerat högt på listan.
Bobby Orr är, inte helt oväntat, överlägsen etta men den svenske backstjärnan ligger för närvarande på 11:e plats med 448 poäng, bara 17 poäng från en topp 10-placering.

Men siffrorna över nutida backkungar är något helt annat.

Foto: Skärmdump/TSN

I vad de kallar den ”moderna eran” är Karlsson helt överlägsen. Med sina 448 poäng krossar han samtliga backar och leder över tvåan Drew Doughty med förbluffande 130 poäng.

Värt att nämna är även att det endast är Oliver Ekman Larsson (2010), P.K Subban (2009) och Victor Hedman (2009) på listan som gjorde sin första NHL-säsong samma år eller senare.

När det kommer till att vara viktig för sitt lag har Erik Karlsson onekligen varit det.
På topp 10-listan över flest antal poäng av en back under en säsong under de senaste 20 åren finns svensken med tre gånger och innehar även förstaplatsen.

Foto: Skärmdump/NHL

Dessutom har Erik Karlsson inte långt kvar till Ray Borque som vunnit den interna poängligan fem gånger, flest någonsin i NHL-historien.
Karlsson har vunnit Ottawas interna poängligan tre gånger, och under den pågående NHL-säsongen återfinns svensken återigen på förstaplatsen med 62 poäng på 68 matcher, 12 poäng före lagkamraten Mark Stone.

Foto: Skärmdump/Sportsnet

Trots att Bobby Orr har gjort fler poäng finns det en kategori där han får se sig förbipasserad av Erik Karlsson. När det kommer till antalet procent av mål som en spelare varit inblandad i under en säsong är svensken överlägsen etta. Säsongen 2015-2016 var Karlsson inblandad i 39,6% av Ottawas mål, vilket är högst genom historien.

Och Karlssons popularitet från Nordamerikas främsta sportjournalister visar även dem på svenskens storhet.

Foto: Skärmdump/TSN

Sedan NHL-säsongen 2011-2012, när Erik Karlsson fick sitt stora genombrott i ligan, har han fått överlägset flest röster gällande Norris Trophy som delas ut till ligans bästa back. Med sina 3128 röster är tvåan Drew Doughty inte ens nära och ligger över 650 röster bakom.

Det är då inte heller konstigt att Karlsson även vunnit priset två gånger, en siffra som än så länge ligger i lä efter bästa svensk Nicklas Lidström med totalt sju utmärkelser. Men vi kan konstatera är att vi just nu får se en av de bästa svenska backarna som någonsin spelat i NHL.

LÄS MER: Hyllningsfilmen till Erik Karlsson som kommer ge dig gåshud

Dela gärna artikeln för att hylla vår svenska monsterback Erik Karlsson!