Här är Tre Kronors fem skönaste segrar mot lillebror Finland

Det är dags för ännu en klassiker.
Sverige mot Finland.
Och vad passar bättre än att ladda upp med de här oförglömliga segrarna?

Sverige mot Finland i hockey är kanske den hetaste rivaliteten vi har inom sportvärlden. Och det känns bra att kunna konstatera att det oftast – dock långt ifrån alltid – är Sverige som har gått segrande ur de allra hetaste drabbningarna.
Så här inför dagens VM-semifinal är det ett perfekt läge att damma av höjdpunkterna från några av de mest minnesvärda matcherna och komma i rätt stämning.

Finland-Sverige, OS-finalen 2006.
Vilken klassiker. Finland inledde OS-finalen bäst och tog ledningen i matchen. Det svenska spelet hackade betänkligt fram till den andra perioden men efter att Niklas Kronwall gjort 2-1 till Sverige såg allt tryggt ut. Onödigt slarv ledde dock fram till 2-2 och det kändes lite som att luften gick ur det svenska spelarna. Då klev trion Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström in i handlingen. Resten är, som det brukar heta, hockeyhistoria.
https://youtu.be/xQ6isML2viQ
 
Sverige-Finland, VM-kvartsfinal 2003.
Publiken hade fått se Mats Sundin ge Tre Kronor en tidig ledning, men efter det föll Sverige som ett korthus. 1-5 stod det när ett fullsatt Hartwall Arena bevittnade hur Sverige ändå skapade nerv i det hela under den andra perioden. Den tredje perioden är numer svensk idrottshistoria. Peter Forsberg gör ett fantastiskt solomål från egen zon och vem glömmer Mats Sundins blick när Pebben Axelsson sätter dit 6-5 till Tre Kronor. Rysningar.

 
Sverige-Finland, VM 1986.
Det var 40 sekunder kvar på klockan och ställningen var 4-2 till Finland. Hopplöst läge tänkte de flesta, men inte Anders ”Masken” Carlsson. Först gjorde han 3-4 och nio(!) sekunder senare gjorde han även 4-4, fri- och framspelad av Robert Nordmark. Bara tacka och ta emot, och Tre Kronor fick ett VM-silver med sig hem i bagaget.

 
Finland-Sverige, VM 1991.
Med ett hemma-VM och tunga namn från NHL med i truppen hoppas det finska lejonet på att guldet var säkrat. I matchen mot Sverige hade Finland ett 4-2 övertag, och det var en minut kvar på klockan. Då klev en viss 20-åring fram och visade vart skåpet skulle stå. Med sina två mål på femton sekunder gjorde Mats Sundin en makalös bedrift i att matchen slutade 4-4. Han gjorde även ett hyfsat klassiskt mål mot Sovjet under samma turnering och Sverige plockade hem VM-guldet.

 
Sverige-Finland, World Cup 1996.
Sverige mot Finland i Globen är en riktig klassiker. De flesta stjärnorna från NHL var med i turneringen och i matchen tog Finland ledningen med 2-0. Sen var det dags för de svenska stjärnornas tur att glänsa. Och vilken show. Fem raka mål, där de två sista målen är riktiga delikatesser signerade Mats Sundin och Peter Forsberg slutade matchen 5-2 i svensk favör.