5 anledningar till varför Färjestad kommer att leka hem SM-guldet i år!

5 anledningar till varför Färjestad kommer att leka hem SM-guldet i år!

.

Nu börjar äntligen SHL-säsongen igen.
Och för Färjestad handlar det om att leva upp till förväntningarna.
Vi lät FBK-supportern Johan få välja ut de fem anledningarna som talar för att Färjestad kommer att leka hem SM-guldet.

Färjestad visade förra säsongen resten av Sverige vilket oerhört skickligt lag de är. FBK vann grundserien och gick över sköna gränsen på 100 poäng.

Men väl i slutspelet kunde inte seriesegraren utnyttja sitt övertag utan föll mot Djurgården på hemmaplan i den sjunde och avgörande matchen av semifinalserien. Det enda som var glädjande med den semifinalplatsen var att det var första gången som FBK gick förbi kvartsfinalspelet för första gången på fem långa år.

Det märks verkligen att Färjestad är på gång rejält och bygger för något riktigt, riktigt stort. Därför lät vi FBK-supportern Johan få välja ut fem anledningar till varför Färjestad är det laget som får lyfta Le Mat i Karlstad nästa vår.

Offensiven

174. 165. Så många mål har Färjestad spottat in i grundserien de två senaste säsongerna – en målkavalkad som gjort dem till ligans mest målglada lag två år i rad. Sedan Johan Pennerborn tog över skutan har laget förvandlats till ett snabbt, frejdigt och offensivt lag – och det finns ingen anledning att tro något annat i vinter. Med offensiva kanoner som Michael Lindqvist, Victor Ejdsell, Ville Leskinen, Johan Ryno, Jesper Olofsson och Marcus ”Lilliz” Nilsson förfogar Färjestad över en spets som motståndarbackarna kommer drömma mardrömmar om, där man kan sprida ut produktionen över flera kedjor och utgöra stora hot oavsett vilken formation som är inne på isen. Om du vill se mål, ska du åka till Karlstad i vinter!

Färjestad, SHL
190831 Players of Färjestad celebrate the 2-1 goal by Johan Ryno during the CHL game between Färjestad and Ambri-Piotta on august 31, 2019 in Karlstad.
Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180116

Fältherren

Frölunda har sin Joel. Djurgården har sin Jacob. Ifjol hittade Färjestad sin egen general i Linus Johansson – och det var ingen slump att det var när 26-åringen saknades på isen som laget föll igenom i den sjunde avgörande SM-semifinalen mot Djurgården. En vinnarskalle som går i bräschen under devisen ”stort hjärta, hårt arbete”, som ger allt han har både på och utanför isen och som, än viktigare, kräver minst lika mycket av sina medspelare. Nu valde Johansson att nobba locktonerna från NHL för att stanna i Karlstad, och med ett färskt ”C” fastsytt på bröstet är han fältherren som ska få det här laget att vara som bäst när det gäller som mest.

Hemmaborgen

En mäktig hemmaborg ska vara en plats dit motståndarna fruktar att åka, där det ska göra ont att stjäla poäng och där man ska tvingas slåss för varje millimeter under visselorkaner från hemmafansen. När Färjestad hade sin storhetstid var man ofta väldigt svårslagna på hemmais – och dit är man med råge på väg tillbaka igen. Inte bara har publiken börjat hitta tillbaka till arenan, förra säsongen var man också grundseriens bästa hemmalag med blott två förluster under ordinarie tid… på 26 matcher. Enda minuset är egentligen att ståplats ifjol kapades med några rader, vilket har irriterat fansen då man hade kunnat ha ett ÄNNU högre och ÄNNU mäktigare tryck hemma i Löfbergs Arena.

Peter ”Poppe” Popovic. Foto: Bildbyrån

”Poppe”

Många pratar om spelaromsättningen i Färjestad, men den kanske mest rutinerade värvningen tar faktiskt plats i båset kommande säsong. Efter 3 VM-guld, ytterligare två VM-medaljer och ett OS-silver har Peter Popovic lämnat sin roll som assisterande tränare i Tre Kronor för att bli assisterande tränare och backcoach i Färjestad – och en sak är säker, han vet hur det är att gå tuffa ronder när det hettar till som mest. I en tränartrojka som de senaste åren har utmanövrerats lite väl enkelt när det hettat till i slutspelet, kan det bli guld värt om ”Poppe” lyckas föra med sig den vinnarmentaliteten in i båset.

Rutinen

När Färjestad var som bäst hade man spelare, tränare och en stark organisation som hade erfarenheten och rutinen från att nästan alltid spela långt in på vårkanten. När föreningen häromåret tog en helomvändning och byggde om så försvann lite av den varan, vilket märktes tydligt för två år sedan då Färjestad i princip blev överkörda av slutspelsrävarna Skellefteå så fort det vankades kvartsfinal. Ifjol tog man steg, vann hela grundserien och krigade sig förbi första kvartsfinalserien på fem år, innan det tog stopp i en tuff semifinalserie och en sjunde avgörande match mot Djurgården. Men även om det sved ordentligt där och då, har Färjestad packat ryggsäcken full med rutin som växer för varje slutspelsmatch som går – och det kommer bli ovärderligt när det börjar dra ihop sig i år. Att man, som ovan nämnt, dessutom har plockat in Peter Popovic på tränarbänken förstärker bilden av att Färjestad har lärt sig vad som krävs för att gå hela vägen.

Dela artikeln om du tror Färjestad vinner SM-guld!

LÄS MER: Jörgen Jönssons framtidsbeslut – bara dagen innan SHL-premiären: ”Vi får se vad som händer…”

Så många miljoner kronor har alla SHL-klubbarna på banken – ett lag är helt överlägsen vinnare