10 svenska NHL-rekord som vi borde hylla mer

10 svenska NHL-rekord som vi borde hylla mer

Det svenska hockeyspelare har lyckats med i NHL är värt att uppmärksamma – om och om igen.
Här listar vi 10 svenska superrekord från världens bästa hockeyliga.

Spelare som Erik Karlsson, Nicklas Bäckström, Victor Hedman och Henrik Lundqvist har de senaste åren tillhört de absolut bästa i NHL – och att blågula spelare gör stora avtryck i världens bästa hockeyliga är inget nytt. Kolla bara in den här listan där vi lyfter fram tio smått otroliga svenska NHL-rekord – som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet.

Nicklas Lidströms 7 Norris Trophy
Ibland är det svårt att fatta hur dominant Nicklas Lidström egentligen var, men smaka på det här: Mellan 2001 och 2011 utsågs Avestasonen till NHL:s bäste back hela sju gånger. Den ende som har fler Norris Trophy genom NHL-historien är Bobby Orr.

Håkan Loobs 50 mål
50 mål i NHL är en magisk gräns och av alla svenska storstjärnor som har spelat i ligan genom åren är det bara en som har lyckats nå dit, och det är den 176 centimeter långe snipern Håkan Loob. Säsongen 1987/88 gjorde Loob 50 mål – och därmed skrev han för alltid in sig i historieböckerna.

”Foppas” poängsnitt under rookiesäsongen
Många behöver några säsonger på sig för att växa in i NHL-kostymen – men sådant gäller inte för Örnsköldsviks stolthet Peter Forsberg. Under sin rookiesäsong 1994/95 gjorde han 15 mål och 35 assist på 47 matcher, vilket ger ett poängsnitt på 1,06 per match. Imponerande siffror för en rookie. Sett till hela NHL-karriären snittade ”Foppa” 1,25 poäng per match – bäst av alla svenskar.

Ulf Samuelssons 2 453 utvisningsminuter
Älskad bland medspelarna, men hatad av alla andra. ”Tuffe Uffe” är en av de hårdaste spelarna som någonsin har spelat i NHL – och att han är den svensk som har dragit på sig flest utvisningsminuter genom tiderna är ingen skräll. Mellan 1984 och 2000 drog han totalt på sig 2 453 minuter.

LÄS MER: Så hämnades tuffingarna på Sveriges mest hatade NHL-spelare.

Nicklas Lidströms 1 564 matcher – i en och samma klubb
Att vara trogen en klubb genom sin NHL-karriär blir allt mer ovanligt – men det finns några undantag. Få spelare har varit så förknippad med en klubb som Nicklas Lidström, och det är inte särskilt konstigt. Totalt gjorde han 1 564 matcher med Red Wings. Den ende som har fler antal NHL-matcher i en och samma klubb genom historien är Gordie ”Mr Hockey” Howe, som spelade 1687 matcher i Red Wings.

Peter Forsbergs assistsnitt
Ibland kändes det som att ”Foppa” hade ögon i nacken, då han levererade passningar som varken med- eller motspelare trodde var möjliga. Ett bevis på Forsbergs briljans är hans makalösa assistsnitt. På sina 708 NHL-matcher snittade han 0,898 assist per match – vilket är fjärde bäst genom tiderna. Spelarna framför honom på listan är inga duvungar, utan det handlar om Wayne Gretzky, Mario Lemieux och Bobby Orr.

Mats Sundins 96 matchavgörande mål
Som lagkapten ska man visa vägen när det gäller som mest, och en som väldigt ofta gjorde det var Mats Sundin. Kollar man in listan över vem som har gjort flest matchavgörande mål genom tiderna i NHL hittar vi svensken på en åttonde plats, före spelare som Mark Messier och Wayne Gretzky. Totalt gjorde Sundin det matchavgörande målet hela 96 gånger i NHL.

Patrik Sundströms åtta poäng i samma match
Nämn 22 april 1988 för Patrik Sundström och du får garanterat ett leende och en nostalgisk blick till svar. Då gjorde spelgeniet från Umeå nämligen tre mål och fem assist i en slutspelsmatch mot Washington. Än i dag delar han NHL-rekordet för antal poäng i en slutspelsmatch. Däremot har Torontos Darryl Sittler lyckats med att göra tio poäng i en grundseriematch.

LÄS MER: Den största svenska uppvisningen i Stanley Cup – någonsin.

Nicklas Lidströms plus/minus-statistik genom karriären
Föga överraskande har ”The perfect human” lagt beslag på ytterligare en plats på den här listan. Under sina 20 säsonger hade han endast minusstatistik i en (2010/11). Totalt under NHL-karriären var han +450, och det säger en hel del om hur viktig han var för Red Wings. Med det är han tia i NHL:s plus/minus-ligan genom alla tider. Den toppas för övrigt av Larry Robinson, som var +730 under sin karriär.

Kent Nilssons 131 poäng
Snittade imponerande 1,24 poäng per match (bara Peter Forsberg är bättre bland svenskarna), men när det kommer till antal poäng under en säsong finns det ingen svensk som är bättre än Kenta. Säsongen 1980/81 gjorde ”Mr Magic” verkligen skäl för sitt smeknamn när han gjorde hela 131 poäng, fördelat på 49 mål och 82 assist.

Gilla Sportbibeln Hockey om du vill ha hockeynyheter, häftiga videos och bilder direkt i ditt Facebook-flöde