Världsstjärnan Henrik Stenson blir av(!) med ärofyllda uppdraget – toksågas efter nya valet: ”Spolar ner allt”

Världsstjärnan Henrik Stenson blir av(!) med ärofyllda uppdraget – toksågas efter nya valet: ”Spolar ner allt”

Henrik Stenson uppges gå över till den sågade LIV-touren.
Nu blir han av med titeln som Ryder Cup-kapten.
”Det är inte möjligt för honom att fortsätta”‚ skriver man i ett uttalande.

Henrik Stenson är svensk golfs största herrspelare genom tiderna, med en helt fantastisk karriär bakom sig. Förra året stod det klart att svensken får ett av de mest ärofyllda uppdragen inom golf, som kapten för Europas Ryder Cup-lag till hösten.

Blir av med uppdraget

Men nu blir han av med titeln. De senaste veckorna har allt mer rykten uppkommit om att Stenson är nära den så hårt kritiserade LIV-touren. Touren, som är finansierad av Saudiarabien, har lockat över mängder av spelare från PGA- och Europa-touren senaste månaderna, och Stenson uppges fått ett bud på över 300 miljoner kronor för att ansluta.

220606 Henrik Stenson efter invigningen av Golfens hall of fame den 6 juni 2022 i Landskrona. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Och det beslutet tycks nu ha tagits. Ryder Cup har tidigare beslutat att spelare som spelar på LIV stängs av från Ryder Cup, och i dag kom beskedet att Stenson stoppas från sitt uppdrag.

”Med anledning av beslut som Henrik har tagit står det nu klart att han inte kommer kunna fullgöra de avtalsenliga uppdragen gentemot Ryder Cups Europalag som han tidigare åtagit sig,” skriver man i ett uttalande.

Sågas enormt

Spelare som gått över till LIV har sågats rejält under de senaste månaderna, och Henrik Stenson är inget undantag. Den tidigare golfspelaren Rob Lee håller inte tillbaka i kritiken.

– Han hade ett avtal med touren om att han ska stanna, och att han ska vara kapten för Ryder Cup. Om han går tillbaka mot de förpliktelserna, så förpestar han sitt eget öde. Han har gjort mycket bra, men nu spolar han ner allt det i toaletten, säger Lee, som numera är expert på Sky Sports.

220612 Henrik Stenson of Sweden during the fourth round of the Scandinavian Mixed golf tournament on June 12, 2022 in Halmstad. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Spelarna som väljer LIV har kritiserats hårt för att de väljer pengar som är statligt finansierat från Saudiarabien. Landet har fått enorm kritik för sitt sätt att genom idrotten försöka tvätta bort sitt dåliga rykte gällande framför allt mänskliga rättigheter. Amnesty har även totalsågat touren och spelarna som väljer den, med motiveringen att man vill ”rengöra dess bloddränkta rykte”, något som kallas sportswashing.

LÄS MER: Nye världsmästarens fina hyllning till Daniel Ståhl – efter svenska floppen i VM-finalen: ”Det är klart att…”