TV: Den gången Jean van de Velde stod för tidernas golfkollaps

Förutom talang handlar golf mycket om tålamod och att hålla sig kall i tuffa situationer. Fråga bara fransmannen Jean van de Velde som var ett hål från att vinna sin första major. Då stod han för tidernas största kollaps.

Året var 1999 och fransmannen Jean van de Velde hade gått upp i ledningen med tre slag inför det sista hålet på the Open Championship på Carnoustie i Skottland. Han skulle bara spela av hålet, och gå som mest tre över par, för att kamma hem sin första major i karriären.

Under hela tävlingen hade han spelat i stort sett felfri golf. Men på det absolut sista hålet skulle allting gå åt skogen.

golfen

Fransmannen gick ut hårt, tog drivern från tee och bollen hamnade i ruffen framför ett vattenhinder. På det långa par fyra-hålet gav han sedan allt för att nå green på två slag. Men bollen togs av vinden, flög ut till höger och studsade via åskådarläktaren tillbaka mot honom och ner i den knähöga ruffen 50 meter från green.

Nu skulle han nå green på sitt tredje slag i stället, men inte heller det gick som planerat.

golfen7

I den tjocka ruffen fastnade van de Velde med klubban och bollen studsade ner i vattenhålet bara några meter framför honom. Till en början tänkte han slå, men valde till slut att plikta ett slag för att sedan göra sig redo för sitt femte slag.

Bollen tog fart men inte tillräckligt. Nu låg han i stället i bunkern strax framför green.

golfen2

Van de Velde lyckades avstyra faran i bunkern och kunde med en putt ta sig i mål tre över par vilket ledde till särspel. Väl där förlorade han mot skotten Paul Lawrie och fick nöja sig med en andra plats i vad som kallats den största kollapsen på en golfbana någonsin.

Det blev helt enkelt inte riktigt vad fransmannen hade tänkt sig inför det avslutande hålet i sin första chans på en major i karriären.
– Jag vet att det är en del av historien. Det är en del av mig. Det var upp emot 300 miljoner tittare den där dagen så det skulle ta mig lång tid att svara alla om vad som egentligen hände. Men de skulle alla få samma svar, ”jag ångrar ingenting”, berättade van de Velde i en intervju med The Telegraph tidigare i somras.

LÄS MER: Den gången Henrik Stenson strippade – mitt under storturneringen

Upplev Jean van de Velde plågsamma resa på det 18:e hålet här:

Gilla Golfbibeln om du också älskar golf.