Superikonens plötsliga jättehån mot Henrik Stenson – som kommer få honom sparkad(!): ”Jag förstår honom”

Superikonens plötsliga jättehån mot Henrik Stenson – som kommer få honom sparkad(!): ”Jag förstår honom”

Gary Player är en av golfens största.
Nu går han till attack mot bland andra Henrik Stenson.
Nu talar allt för att han kommer att få sparken.

Gary Player är inte den första som riktar hård kritik mot spelarna som bytt över till den så sågade LIV-touren. Den är finansierad av Saudiarabien och har anklagats för ”sportwashing”, alltså ett sätt att använda sporten för att förbättra sitt eget rykte angående framför allt bristande mänskliga rättigheter.

Legendarens jättesågning

Men att just Player gör det är anmärkningsvärt. Han har tidigare varit sågad själv inom golfvärlden då han är ambassadör för Saudi-golf. Men han tycks ha ändrat åsikt helt, och går nu till attack mot touren. Allt talar således för att han inte kommer att ha kvar sitt lukrativa uppdrag länge till.

– Jag skulle inte ta en miljard kronor mot mina nio majors. Jag jobbade hårt, jag hade en vilja. Jag reste världen runt. Det var lärorikt, och jag mötte fantastiska personer. Hur kan man ens vara en mästare när man bara spelar 54 hål på en tävling, säger han i BBC:s radio.

220606 Henrik Stenson efter invigningen av Golfens hall of fame den 6 juni 2022 i Landskrona. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

LIV-touren har kritiserats hårt, inte bara för sportwashing, utan även för spelarformat. I veckan värvade man den nyblivne majorvinnaren, tillika världstvåan Cameron Smith – för summor runt 1.5 miljarder kronor. Pengarna är inte resultatbaserade, och under tävlingarna dras ingen ”cut”, och man spelar bara 54 hål, till skillnad mot de 72 man spelar på vanliga tourer.

Cameron Smith är LIV-tourens hittills största förvärv, och Gary Player är inte imponerad över att han tog steget över.

– Han är en ung man som jag verkligen trodde skulle bli en superstjärna. Vad har han ens för framtid nu? Kommer han inse hur stor dröm det är att bli en riktig mästare. Jag vet inte det, säger Player.

Hånet mot Stenson

Men Gary Player slänger även in ett hån mot Henrik Stenson, som han menar är färdig i golfvärlden – och behövde pengarna. Stenson uppgavs få summor runt en halv miljard kronor bara för att spela på touren.

– Jag skyller inte på Henrik Stenson för att flytta. Han behövde ju pengarna, så han var väl tvungen att gå. Men Cameron Smith är en superstjärna. Han har tagit fel beslut, säger Player.

Henrik Stenson, right, of Sweden, greets former President Donald Trump after winning the individual competition of the LIV Golf Invitational at Trump National in Bedminster, N.J., Sunday, July 31, 2022. (AP Photo/Seth Wenig)

När Henrik Stenson flyttade över till den sågade touren förlorade han samtidigt drömjobbet som kapten över Europas Ryder Cup-lag till tävlingarna i Rom nästa höst. I den första tävlingen för Stenson på LIV-touren så vann svensken, hans första vinst i golfvärlden på många år.

LÄS MER: Enorma hyllningarna till Alexander Isak efter magiska PL-debuten – legendarerna lyriska: ”Fantastisk start”