Ikonen Phil Mickelsons brutalt ärliga ord om den kritiserade LIV-touren

Ikonen Phil Mickelsons brutalt ärliga ord om den kritiserade LIV-touren

Många golfstjärnor vill fortfarande ansluta sig till den kontroversiella, Saudifinansierade LIV-touren. Det hävdar Phil Mickelson, en av de största profilerna som redan har tagit steget.
– Frågan är hur många platser som är öppna. Det finns betydligt fler spelare som vill komma än det finns lediga platser, säger han.

Efter ett år av konflikter slöts i juni ett ramverk mellan LIV-touren, PGA-touren och DP World Tour (tidigare Europatouren). Tanken är att de tre herrtourerna ska slås samman på något sätt, men ännu finns inget avtal på plats och man har satt den 31 december i år som sista datum för att få till en överenskommelse.

Hur det än blir kommer ännu fler att ta steget över till den av Saudiarabien finansierade, och hårt kritiserade, LIV-touren nästa år. I alla fall om man får tro amerikanen Phil Mickelson, den sexfaldige majorvinnaren som är tourens stora affischnamn.
– Om jag tror att det kommer att bli så? Nej. Jag vet att det kommer att ske. När spelare tittar på LIV så ser de något som de vill vara en del av, säger Mickelson på en presskonferens i Miami inför LIV-tourens säsongsavslutning i helgen, enligt AFP.

”Jag hatar LIV”

Ända sedan den nya touren startade förra året har tonläget varit högt och vasst mellan de olika lägren.

Phil Mickelson, golf
070630 Golf Scottish Open, Loch Lomond: Phil Mickelson, USA, Grayhawk GC, Scottsdale AZ. © Bildbyrån – 90322 – Foto: Andreas Hillergren

Svenske veteranen Henrik Stenson är en av dem som har tackat ja till de stora prissummorna och anslutit sig till LIV-touren, vilket bland annat kostade honom jobbet som kapten för Europas Ryder Cup-lag. Andra, som den nordirländske stjärnan Rory McIlroy, har gått hårt åt både touren och spelarna som valt den vägen.
– Jag hatar fortfarande LIV. Jag hatar det. Jag hoppas det försvinner och förväntar mig ingenting annat, sade han efter beskedet att de tre största tourerna planerar att slå sig samman.

Inga rankingpoäng

Ett hinder mot en eventuell sammanslagning är att den måste godkännas av PGA-tourens styrelse. I den sitter spelarrepresentanter som Rory McIlroy och Tiger Woods, som hittills har tillhört LIV-tourens största motståndare.

Dessutom kom ett hårt slag mot touren tidigare i oktober när golfens världsrankningsorganisation OWGR slog fast att inga rankningspoäng delas ut för LIV-tävlingar. Än så länge är LIV-spelarna också avstängda från spela på PGA-touren, vilket minskar deras möjlighet att kvala in till majortävlingar.
– Jag tror att majortävlingarna måste se till att skydda sin produkt, säger Phil Mickelson.
– Om de vill ha bästa möjliga startfält så får de skapa möjligheter för spelare på LIV-touren att spela majors utan att behöva använda sig av världsrankningen.