Världsmästaren Daniel Ståhls mardrömsbesked – efter hela nio år med jätten: ”Det är absurt”

Världsmästaren Daniel Ståhls mardrömsbesked – efter hela nio år med jätten: ”Det är absurt”

Nio raka år med Nike.
Nu har Daniel Ståhl dumpats av jätten.
– Det känns lite absurt, säger hans tränare, Vesteinn Hafsteinsson.

Daniel Ståhl är världens bästa diskuskastare, och när han kliver in i VM senare i år så gör han det som regerande mästare och given guldfavorit. Ståhl är dessutom världsetta i år, och en klar guldfavorit när OS inleds om några veckor.

Dumpad efter nio år

Men vid sidan av diskusen är det något tyngre för Ståhl. Diskusen har under de senaste åren tappat status sett till andra grenar, och i år har svensken dessutom förlorat sitt avtal med Nike.

210704 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected while competing in men’s discus throw during the athletics gala Bauhaus-galan, Diamond League Stockholm on July 4, 2021 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Ståhl var sponsrad av jätten i hela nio år – men dumpades alltså trots hans enorma succé och superresultat.

– Det känns ju lite absurt att som Daniel ha varit med Nike i nio år och sedan bli av med kontraktet när han är världsmästare, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson till Aftonbladet, och fortsätter:

– Men det är en ny verklighet vi har att förhålla oss till. Nu har vi kämpat för att få till ett mindre och kortare kontrakt och förhandlingar pågår just nu.

”Är bara att inse…”

Samtidigt så tjänar Armand Duplantis multum via sponsoravtal med bland annat Puma och Red Bull, men det är förståeligt, menar Hafsteinsson.

– Det är svårare för en kastare att nå ut på samma sätt. En bamse som Daniel Ståhl är svårare att relatera till för den stora massan. Han tillhör en minoritet som aldrig kommer att få samma uppmärksamhet, säger han.

210701 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected during Bislett Games on July 1, 2021 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Fokus för Daniel Ståhl ligger fortsatt, trots avtalen just nu, på att bara kasta långt och göra succé sportsligt.

– Det är bara att inse att verkligheten ser ut som den gör. Vi fokuserar på att kasta långt försörja oss på det vi gör. Vi räknar inte med att bli miljonärer på att kasta diskus, men Daniel kan försörja sig på det och tjäna bra med pengar i tio år. Då är vi nöjda, säger Hafsteinsson.

LÄS MER: Armand Duplantis segerkyss efter nya rekordet – sprang rätt in i publiken efter succén: ”Det var väl sött?”

Få våra nyhetsbrev!