Svenske friidrottshjälten lämnade rampljuset och bytte sport helt – det här gör Henrik Dagård i dag

Han slog igenom med dunder och brak – men floppade rejält i hemma-VM 1995.
20 år har gått sedan Henrik Dagård avslutade karriären.
Det gör den förre friidrottsprofilen i dag.

Han slog igenom med dunder och brak 1994. Dagård hade fram till dess varit relativt okänd – men det året, under inomhus-EM, ändrade han på det.

Slog igenom stort

Dagård tog då ett sensationellt silver, och följde upp det med att ta samma valör utomhus. Inför VM på hemmaplan, året därpå, var förväntningarna skyhöga på tiokamparen. Det året, 1995, blev Dagård även framröstad till Sveriges sexigaste man av Aftonbladet.

940814 Friidrott, EM, Tiokamp: Henrik Dagård, Sverige jublar med sin silvermedalj och blommor. Foto: BILDBYRÅN

Men… förberedelserna blev inte bästa.

– Jag var bland de bästa i världen och nu skulle VM gå på hemmaplan. Det var svårt att bromsa och jag hade inte personer runt mig som bromsade. Det går inte att bara blåsa på, det är lätt att träna för mycket och få skador, vilket jag fick. Jag skulle varit coolare och tagit några fler år för att träna på och få lite mer mängd och erfarenhet, har han sagt till Expressen.

Det gör han i dag

VM blev en stor flopp, och karriären blev egentligen aldrig bättre. Efter OS i Sydney, 2000, avslutade han karriären, men det fortsatte i idrottens anda även därefter.

150504 Henrik Dagård före fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Halmstad och Häcken den 4 maj 2015 i Halmstad. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Från 2004 till 2009 jobbade Dagård som fystränare i fotbollslaget Elfsborg, och därefter gjorde han två år i Halmstad. Förutom att vid två tillfällen ställt upp i Fångarna på fortet, och ett år i Superstars, så har Dagård inte synts allt för mycket i media de senaste åren.

I dag jobbar han som försäljningschef på Eleiko, som tillverkar träningsutrustning, och föreläser även om träning.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!