Svenska vreden – efter stora längdkaoset i friidrotts-EM: ”Värdelöst!”

Thobias Nilsson Montler trodde han tagit medalj i längdhoppet på friidrotts-EM. Men arrangören mätte fel – och Sverige lämnade in två(!) protester. 
Nu har han fått resultatet ändrat, men det räcker inte till medalj.

Thobias Nilsson Montler gjorde sin första mästerskapsfinal i karriären i och med onsdagskvällens längdfinal. Det såg ut att bli supersuccé direkt efter ett jättehopp i sista omgången.

Svensken flög upp från gropen efter vad han, och alla andra, trodde var ett medaljhopp långt över åtta meter. Men när domarnas offentliggjorde resultatet stod det 7,70 på skylten, Efter att ha begärt ommätning mättes hoppet till 8,02. Men Montler tyckte fortfarande det var felaktigt.
– Jag ställer mig och tittar på de där linjerna i gropen och ser att jag är långt före tvåan och trean. Därför blir jag så glad – men så kommer 8,02 upp och det känns bara fel, säger Nilsson Montler till Sportbladet.

”Ett stort frågetecken”

Det videosystem som använts för att precisera mättningen ska ha upptäckt en strukturförändring i sanden, någonting som då ansågs ha skapats av Montlers short.

22-åringen ansåg att resultatet var felaktigt och lämnade tillsammans med tränaren Yannick Tregaro in en protest i efterhand och yrkade på att hoppet var närmare 8,20, ett hopp som skulle ha gett en silvermedalj. Under natten kom det nya beskedet och Montlers resultat blev 8,10 – fyra centimeter från pallen, en fjärdeplats, och personligt rekord.
– Det är som jag sa innan, hade det inte varit för allt strul hade jag varit störtnöjd med en fjärdeplats på mitt första EM. Det är just hela situationen som fortfarande är ett stort frågetecken, varför de gjorde som de gjorde?, säger Montler till Sportbladet.

Ilskan:”Helt värdelöst!!

Det nya mätsystemet får inte av några positiva recensioner från svenskt håll.

Tränaren Yannick Tregaro anser att systemet inte är tillräckligt för att användas på ett mästerskap. Han anser att om tekniken är så pass otillräcklig borde man gå tillbaka till manuell mätning med måttband.
– Det är helt värdelöst. Jag kan inte förstå hur de ska få alla hopp därute rätt. Jag hade blivit tokig om jag skulle mäta hoppen där. Jag hade inte klarat av det och då har jag ändå sett många landningar, säger han till Sportbladet.

Dela om du tycker Nilsson Montler förtjänade en medalj!

LÄS MER: Svenska utspelet mitt under sim-EM – anklagar konkurrenterna för fusk: ”Inte uppskattat”

GALNA GULDYRAN: Sarah Sjöström tar hem EM-guldet på 100 meter fritt!