Svenska kritiken mot norska storstjärnan efter omtalade fultricket under friidrotts-VM: ”Det är så sjukt”

Han är en av friidrotts-VM:s allra största stjärna.
Men nu riktas tydlig kritik mot Karsten Warholm – från Sverige.
”Det hade varit en av de största skrällarna i historien”, skriver DN-krönikören Johan Esk.

Samma kväll som Daniel Ståhl skrev svensk idrottshistoria på det mäktigaste sättet genom att vinna VM-guld med sitt allra sist kast hamnade en norrman i rejält blåsväder. Då norske storstjärnan Karsten Warholm anklagades för fusk i semifinalen på 400 meter häck.

Svenska kritiken

Norrmannen är känd för att pressa det tillåtna i kurvorna när han ska ta häckarna och just den här gången väckte det ilska hos det italienska lägret. Italien lämnade in en protest och hade den gått igenom hade Alessandro Sibilio gått till final istället för Warholm.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Karsten Warholm, Norge
230820 Karsten Warholm of Norway ahead of men’s 400 meter hurdles qualification during day 2 of the 2023 World Athletics Championships on August 20, 2023 in Budapest. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / JM0517

Vilket hade blivit en enorm skandal för den guldjagande norrmannen men protesten avslogs för att den kommit in för sent. Nu kommer svensk kritik mot beslutet som räddade Norges stora VM-stjärna som får tävla i finalen på onsdagskvällen.
”Men borde Karsten Warholm ens få starta? En italiensk protest städades undan snyggt”, skriver krönikören Johan Esk i Dagens Nyheter.
”Jag behöver inte ens dra på mig en blågul foliehatt för att känna att det är något bekant. För sent för protest… Hm… var det inte så det lät kring Simon Pettersson efter diskuskvalet? Innan juryn sedan ändå gick in och kollade bilderna”.

LÄS MER: Armand Duplantis jätteilska mot rivalen mitt under VM – beskedet som får svensken att se rött: ”Det är piss”

Warholm favorit

Svenske Simon Pettersson diskades men Warholm får fortsätta tävla trots att flera hävdar att hans ena ben var utanför häcken på ett otillåtet sätt vid själva passeringen.
”Man behöver inte vara styrelseledamot i konspirationsteoretikernas riksförbund för att tycka att ett annat jurybesked kring ett av VM:s största namn hade varit en av de största skrällarna i friidrottshistorien. Däremot visar hela Warholm-historien det sjuka i friidrottens olika bedömningsnivåer”, skriver Esk vidare i sin krönika.
”För en sprinter kan en reaktion som kommer någon hundradels sekund för tidigt innebära diskvalificering. För en häcklöpare är det en fråga om att tolka filmer och bilder som inte är solklara. En diskuskastare kan bli diskad om någon upptäckt att foten satts någon centimeter fel. En annan kastare kan missa guldet om funktionären på planen sätter ner mätaren vid nedslaget någon centimeter fel.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Karsten Warholm, Norge
230821 Karsten Warholm of Norway competes in men’s 400 meter hurdles semifinal during day 3 of the 2023 World Athletics Championships on August 21, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0519

Karsten Warholm har prenumererat på förstaplatser för 400 meter häck och vunnit dubbla VM-guld, dubbla EM-guld och OS-guld de senaste åren. Nu är han återigen favorit till att vinna tredje VM-guldet.
”Han ser ut som en svärmorsdröm, springer fantastiskt och är så trevlig att man undrar om det finns något fel på karln. Jodå. Förra året hade han skadeproblem. Han kom till VM men hann inte få med sig någon bra form och blev av med VM-titeln där. Warholm har också med sig årets bästa tid men han har i år inte mött sina två svåraste motståndare. Alison dos Santos, Brasilien, och USA:s Rai Benjamin. Förra året blev de etta och tvåa i VM”, skriver DN-krönikören.

Vad tycker du om Karsten Warholms fultrick? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Leif Boork tvingas be om ursäkt till Daniel Ståhl – efter oväntade orden innan VM-guldet: ”Jag lägger mig platt”