Svensk flopp i VM-finalen: Daniel Ståhl missar medalj – Sverige ville skicka in protest: ”Är lack och frustrerad”

Regerande OS-mästare.
Men Daniel Ståhl blev helt utan VM-medalj.
Han hamnade utanför pallen efter stort drama.
– Klart man är lack och frustrerad, säger han.

Daniel Ståhl är diskusens stora stjärna men den här säsongen har varit upp och ned och inte direkt felfri. Han har dessutom fått tuff konkurrens om platsen som världsetta, framför allt från slovenen Kristjan Ceh – och det blev en högdramatisk VM-final.

Stor dramatik

Ståhl fick inte alls den starten på tävlingen som han ville ha, men i den tredje omgången slog han till med ett jättekast. Kastet mätte hela 69.16 meter, en bra bit ifrån Ståhls högstanivå, men ett resultat som hade gett guld i Tokyo på OS förra sommaren. Det hade räckt till medalj i den här VM-finalen. Då kom chockbeskedet.

220719 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected after men’s discus throw final during day 5 of the 2022 World Athletics Championships on July 19, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Efter att domarna granskat kastet upptäcktes att Ståhl, med minst möjliga marginal, trampade utanför ringen med hälen. Sverige var först inne på att skicka in en protest mot beslutet.

”Jag har varit i videogranskningen med domarna och det var dessvärre ett övertramp med minsta möjliga marginal”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist till Expressen.

”Lack och frustrerad”

Nästan direkt efter Ståhls bortdömda kast slog sedan slovenen Kristjan Ceh till med ett monsterkast på 71.13. Ett nytt VM-rekord, och Ståhl hade svårt att svara.

– Jag kände mig lite småchockad så klart. Då gäller det bara att inte bli negativ och bli arg. Det gäller att ta nästa kast och så där. Men så farligt var det inte. Jag försökte ladda om ordentligt. Jag blev ju inte besviken eller chockad så, säger han.

220719 Daniel Ståhl of Sweden looks dejected when competing in men’s discus throw final during day 5 of the 2022 World Athletics Championships on July 19, 2022 in Eugene. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Ståhl lyckades aldrig öka och han missade pallplats.

– Det är klart man är lack och frustrerad. Vi har en slogan som säger: ”man kan vara arg i en timme, sen går livet vidare”. Det är inte så mycket man kan göra, säger Ståhl.

Även Simon Pettersson, som övertygade i kvalet, missade pallen med en femteplats.

LÄS MER: Stor svensk rädsla inför kvartsfinalen – stjärnans ärliga ord: ”Det är oroväckande”