STORT GRATTIS! Kajsa Bergqvist fyller 46 – Så fick hon sitt drömjobb efter stora sorgen: ”Jag var i chock”

I dag fyller Kajsa Bergqvist 46 år.
Höjdhoppslegendaren är numera förbundskapten i friidrott och bor på en skärgårdsö utanför Stockholm.
– Jag tycker det är friidrottens finaste jobb, säger hon.

Kajsa Bergqvist har inte mindre än 10 medaljer från stora mästerskap i sin samling. Den främsta meriten är utan tvekan VM-guldet i Helsingfors, 2005.

Stod för makalös comeback

Som ni kanske minns hade Bergqvist bara året skadat sin hälsena och missat OS i Aten.

Men hon stod alltså för en makalös comeback och vann det där VM-guldet på 2,02 i Helsingfors. För den insatsen belönade hon också med Bragdguldet.

Kajsa Bergqvist, höjdhopp
191005 Kajsa Bergqvist of Swedish broadcaster SVT poses for a portrait during day 9 of the IAAF World Athletics Championships on October 5, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88044

Skadeproblemen fortsatte dock för svenskan och 2008 meddelade hon att karriären var över. Men Bergqvist har fortsatt vara aktuell, inte minst som uppskattad expertkommentator i TV.

Och tidigare i somras var hon tillbaka i hetluften på riktigt: som ny förbundskapten i friidrott.

Pappan drabbades av stroke

Hon hade fått förfrågan redan 2020, men på grund av pandemin sköts allt upp. Men så kom beskedet att Bergqvist tagit över jobbet från avgående Karin Torneklint.

Mitt under processen som ledde fram till anställningen, drabbades Bergqvists pappa av en stroke.
– Han var med i processen när jag fick frågan. Vi pratade och bollade frågor som hela tiden kom upp, säger Kajsa Bergqvist. Pappa har varit en av mina bästa vänner och en viktig rådgivare. Han har varit ett stöd åt mig under hela livet, sa Bergqvist i en intervju med Expressen.

211020 Kajsa Bergqvist, förbundskapten för Sveriges friidrottslandslag, under en intervju den 20 oktober 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

Pappa Gunnar Bergqvist fick första stroken i april. Några veckor senare drabbades han av ytterligare en stroke och avled.

Just då var Bergqvist inne i slutintervjuer för uppdraget som hon själv betecknat som ett drömjobb.

”Var i ett chocktillstånd”

– Jag minns inte mycket. Jag var i ett chocktillstånd. Jag tycker det är så sorgligt att pappa aldrig fick veta att jag fick det här drömjobbet. Pappa var min samtalspartner, jag saknar honom så mycket. Vi tyckte kanske inte alltid samma sak och hade båda starka viljor, säger Kajsa Bergqvist.