Stefan Holms ärliga ord – avslöjar nu sanningen om relationen med Patrik Sjöberg: ”De senaste 10 åren…”

De är Sveriges två största höjdhoppare någonsin.
Men någon relation i dag har inte Stefan Holm och Patrik Sjöberg.
– Jag klarar mig, säger Holm till Expressen.

De är inte så lika, Holm och Sjöberg. Men en sak har duon gemensamt. Båda har skördat enorma framgångar och är hjältar i den svenska idrottshistorien, efter alla magnifika stunder vid höjdhoppsmattan.

Idolen Sjöberg

Patrik Sjöberg slog världsrekord när han hoppade 2.42. Stefan Holm vann dubbla OS-guld, fyra VM-guld, två EM-guld och elva SM-guld. Meritlistan är kanske bättre hos Holm, men världsrekord var det bara Sjöberg som slog. Man kan tänka sig att Sjöberg och Holm borde vara kompisar, med tanke på de fantastiska karriärerna som de hade inom samma sport, men det är långt ifrån sanningen.

Stefan Holm, OS 2020
190624 Stefan Holm, IOC member, during the election of the host city for the Olympic Winter Games 2026 at the 134th IOC Session on June 24, 2019 in Lausanne. Foto: Stina Stjernkvist / Pool / BILDBYRÅN

Men när Holm växte upp var det Sjöberg som var den stora idolen. Holm jublade hemma i tv-soffan när Sjöberg slog världsrekord. Som 15-åring såg han Sjöberg hoppa live för första gången, på Finnkampen. 

– Han var svensk och en av världens bästa. Det året hade jag vunnit ungdoms-SM och jag ville också bli en av de bästa i världen.

LÄS MER: Armand Duplantis hyllas till skyarna av egna systern – efter orden under tävlingen: ”Han ställer alltid upp”

Relationen i dag

Men under åren har Holm och Sjöberg slängt utspel mot varandra, och de tycks inte komma överens om vem som egentligen haft den bästa karriären. Men det har ingenting med avundsjuka att göra, menar Holm.

– Avundsjuk är en sak jag inte är. Det är klart att jag gärna hade slagit världsrekord – och det var ett fantastiskt ögonblick när han gjorde det på Stadion. Men jag hade gärna haft två OS-guld också. Jag är väldigt glad över min karriär, säger han till Expressen.

Patrik Sjöberg, höjdhopp
220630 Patrik Sjöberg during the athletics gala Bauhaus-galan, Diamond League Stockholm, on June 30, 2022 in Stockholm. Photo: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / MT0414

Däremot så tycks han mer än nöjd att faktiskt inte ha någon typ av relation med Sjöberg i dag.

– Nu har jag och Patrik inte haft med varandra att göra på tio år. Vi har inget utbyte av att ses, jag klarar mig väldigt bra ändå, säger han.

LÄS MER: Oväntade drömbeskedet för Armand Duplantis inför VM – blir nu ännu större favorit till ett nytt guld