SOK:s tydliga svar efter hatstormen och stora kritiken – skyller nu på idrottarna själva(!): ”Det får räcka så...”

SOK:s tydliga svar efter hatstormen och stora kritiken – skyller nu på idrottarna själva(!): ”Det får räcka så…”

Kritiken har varit enorm.
Nu slår SOK tillbaka.
– Det är idrottarna som tillsammans har bestämt att uttagningsprocesserna för svensk olympisk idrott ska se ut så här, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.

Turerna har varit många kring Lovisa Lindhs OS-deltagande, och kritiken har varit enorm. I söndags slog hon personligt årsbästa på 800 meter i Stockholm, och då hon är klart kvalificerad för att komma till OS sett till världsranking, så hade många räknat med en plats under sommarens stora händelse.

Slår nu ifrån sig

Så även Lindh, och mindre blev inte förväntningarna då hon faktiskt fick en OS-ackreditering i handen. Men sedan sa SOK nej, och stoppade Lindh då de ansåg att hon inte har vad som krävs för att komma topp åtta i tävlingarna, något de har som krav. Men kritiken har varit enorm inom friidrotts-Sverige, och SOK har sågats rejält.

200527 Peter Reinebo, verksamhetschef, under en presskonferens anordnad av Svenska Olympiska Kommittén den 27 maj 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Nu svarar man på kritiken, och Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, menar att det är idrottarna själva som tagit beslut om principerna. Men det är inte omöjligt att topp åtta-kravet slopas i framtiden.

– Det är idrottarna som tillsammans har bestämt att uttagningsprocesserna för svensk olympisk idrott ska se ut så här. Det är naturligt att man ser över de kriterierna med jämna mellanrum och det föreställer jag mig verkligen att man kommer att göra, säger han till SVT.

”Det räcker så”

Han står dessutom på sig kring att resultaten inte räcker för ett OS-deltagande.

– De resultaten som hon gjort räcker tyvärr inte till. Lovisa är internationellt kvalad via ranking, men har inte de faktiska resultaten i meter och centimeter, eller minuter och sekunder som krävs för att vi ska bedöma en topp åtta-nivå, säger han.

180818 Ullevis Lovisa Lindh inför damernas 800 meter under friidrottstävlingen Folksam Grand Prix den 18 augusti 2018 i Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Peter Reinebo menar att de har tagit del av den hatstorm som kommit mot SOK. Direkt efter beskedet sa bland andra Lovisa Lindh själv att hon ”skäms över beteendet”. Men just det är Reinebo fåordig om.

– Jag vill inte kommentera kommentarer. Jag vill kommentera fakta och det har jag försökt göra, det får räcka så, säger han avslutningsvis till SVT.

LÄS MER: Tränarikonen Yannick Tregaros enorma vrede – efter att svenskan nobbats helt: ”De förstör människors liv!”

Få våra nyhetsbrev!