Sagolika hyllningsfilmen till Anders Gärderud efter OS-guldet i Montreal

Det var under OS i Montreal år 1976 som två av svensk idrotts allra största ögonblick skapades. Bland annat Anders Gärderuds dramatiska guldlopp på 3000 meter hinder och Bernt Johanssons makalösa uppvisning på cykelns linjelopp. I dag är det exakt 41 år sedan ett av dessa guld – nämligen Gärderuds magiska uppvisning.

Efter en 3000 meter lång spurt kunde Anders Gärderud till slut sträcka upp armarna i luften som både OS-guldmedaljör och ny världsrekordhållare. Upprinnelsen till den fantastiska tiden, som mätte 8.08,02, är en av de starkast lysande prestationerna som en svensk idrottare någonsin gjort. Och glöm inte att höja volymen lite extra under upploppet och lyssna på det klassiska referatet när tysken faller på sista hindret. Svensk idrottshistoria när den är som bäst.

Gärderuds prestation var det första svenska OS-guldet i friidrott sedan mästerskapen i London år 1948. Andra svenska OS-guld från Montreal som hamnat lite i skymundan är fäktarnas lagguld i värja och tempestseglarna John Albrechtson och Ingvar Hansson.

LÄS MER: Magiska hyllningsfilmen som visar Ronnie Petersons storhet