Pojkvännens stora raseri efter kontroversiella OS-nobben från SOK: ”Jag skäms över att vara svensk”

Svensk friidrott stöttar Lovisa Lindh i dag.
Nu riktar pojkvännen och OS-klara Emil Blomberg stark kritik mot SOK efter Lindhs OS-petning.
”Det är helt sinnessjukt. Jag skäms över att vara svensk, skriver han i ett argt inlägg på Instagram.

Det har varit dagens stora snackis inom svensk idrott. 800-meterslöparen Lovisa Lindh slog i helgen personligt årsbästa och rankas som 22:a i världen – men petas nu från att åka till sommar-OS i sista stund.

OS-nobben

Trots att svenskan redan fått en OS-ackreditering utskriven så kommer Sveriges olympiska kommitté, SOK, med ett chockbesked. På grund av topp 8-kravet har SOK valt att peta Lindh från OS-truppen.

Lovisa Lindh, friidrott
210702 Lovisa Lindh poserar för ett porträtt inför Bauhaus-galan, Wanda Diamond League, den 2 juli 2021 i Stockholm. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / COP 258 / AX0026

Kontroversiella beslutet har väckt starka och ilskna reaktioner inom svensk friidrott. Tränarprofilen Yannick Tregaro är en av de argaste och använder ord som ”SOK förstör människors liv” i sin kritik på Instagram.

Även Lovisa Lindhs pojkvän Emil Blomberg är rasande efter beslutet. Han själv är OS-klar i 3 000 meter hinder och hade som dröm att få åka till Tokyo inom kort tillsammans med flickvännen.
”Det känns ofattbart att vi inte får uppleva den drömmen som vi har jobbat så hårt för. I Sverige har vi en tendens att klaga på absurda omständigheter, men inte göra något åt det. SOK och framförallt ett par gubbar uppe i toppen har alldeles för mycket makt”, skriver han i ett argt inlägg på Instagram.

”Sinnessjukt”

Blomberg öppnar själv upp om hur han har behandlats av SOK senaste tiden.
”Senaste månaden borde ha varit den bästa i mitt liv ännu så länge, istället kantades den av ångest, depression och dåligt självförtroende. Jag ska inte ljuga, det har även funnits glädje och lättnad. Men sättet SOK har behandlat, bland annat mitt ärende, har varit väldigt respektlöst. Trots att organisationen utger sig för att arbeta efter de olympiska värderingarna, där respekt är central”, skriver han.
”Efter att ha klarat kvalgränsen min andra gång så räknade jag med att få ett klartecken ganska snabbt tillsammans med ett grattis. Inte ens det sistnämnda har jag fått. Istället var det jag som fick ta kontakt. Men någon information fick jag inte. Två gånger har jag specifikt frågat om ett 5 min långt telefonsamtal. Ena gången med tillägget att ’det skulle ge ro i själen’. Men båda gångerna har vederbörande svarat att han inte haft tid.”

Emil Blomberg, friidrott
190825 Emil Blomberg of Sweden competes in men’s 3000m hurdles during the Finnkampen day 2 on August 25, 2019 in Stockholm. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / Cop 234

Sedan går Blomberg starkt emot SOK:s egna topp 8-krav och motiverar varför det är så skadligt för svensk friidrott.
”Topp 8-kravet är dåligt för svensk idrott på alla nivåer. Både för oss elitaktiva som riskerar att gå miste om att uppleva våra drömmar, samt möjligheten att göra vårat jobb och visa upp oss för sponsorer på världens största scen så att vi kan livnära oss på vår idrott. Men det är även dåligt för ungdomar som går miste om förebilder och kanske ger upp drömmen för tidigt för att uppgiften känns överväldigande. Man behöver målsättningar på alla nivåer”, skriver Blomberg på Instagram.
”Topp 8-kravet går även emot alla de olympiska värderingarna. Alla man pratar med från andra länder tycker att det är helt sinnessjukt. Jag skäms över att vara svensk. Jag skäms över att vi har låtit det fortgå så här länge. Men nu är det fan dags att bojkotta topp-8.”

Hela inlägget:

https://www.instagram.com/p/CQ_uXKNjz0P/

Håller du med om kritiken? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Tränarikonen Yannick Tregaros enorma vrede – efter att svenskan nobbats helt: ”De förstör människors liv!”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!