Maja Åskags stora bekännelse under friidrotts-EM – svenska succén erkänner nu mardrömmen: ”Jag har mått skit”

Maja Åskag avslutade fjolåret makalöst bra.
Men uppladdningen inför friidrotts-EM har inte varit särskilt bra.
Nu kommer hon med den stora bekännelsen om mardrömmen.

Under den allra sista tävlingen på fjolårssäsongen slog Maja Åskag till med karriärens bästa hopp i tresteg. Svenskans 14,27 var bara två centimeter från legendaren Carolina Klüfts svenska rekord.

Majas mardröm

Allt talade då för att Åskag skulle få sitt stora internationella genombrott. Men tiden efter har varit riktigt jobbig för den unga svenskan och vintern blev en mardröm.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja Åskag, friidrott
240518 Maja Åskag of Sweden competes in women’s long jump during the Nordic Athletics Championships 2024 on May 18, 2024 in Malmö. Photo: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0340

På juldagen vaknade Åskag och mådde dåligt, sedan blev det bara ännu värre. Maja drabbades av körtelfeber och förstörde inomhussäsongen.

”Har mått skit”

Därför har uppladdningen till friidrotts-EM och sommarens stora mål med OS i Paris varit jobbig för 21-åringen. Nu öppnar hon upp om hur hemskt det varit senaste månaderna.
– Jag har mått skit fysiskt. Jag har mått skit mentalt. Jag har mått skit rent ut sagt. Från att vara skitpeppad inför säsongen till att få allt raserat, berättar hon för Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja Åskag, friidrott
240603 Maja Åskag under en pressträff inför Folksam Grand Prix den 3 juni 2024 i Stockholm. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / JL0384

Under flera veckor var hon väldigt sjuk och brottades med sina inre demoner varje dag.
– Det var så jobbigt, för jag visste inte när jag skulle bli återställd – eller om jag någonsin skulle bli helt frisk, säger hon i intervjun.
– Nu känner jag större tacksamhet över att kroppen fungerar som den ska. Jag har fått lite perspektiv på saker och ting.

LÄS MER: Sarah Sjöström gör nu precis som Armand Duplantis – för att skriva svensk idrottshistoria: ”Jag har länge drömt om det”

Redo för EM

Nu är Maja Åskag helt återställd och redo att komma igång med säsongen på allvar under friidrotts-EM, där hon ställer upp i både tresteg och längdhopp.
– Jag känner mig både stark och snabb. Dessutom har jag börjat få tillbaka timingen i hoppningen, så det är väldigt skönt, säger hon till kvällstidningen.

Men det blev en trist start på EM då svenska 21-åringen tvingades åkte ut i trestegskvalet på fredagen och därmed missade finalen. Nu återstår bara längdhopp för henne under mästerskapet i Rom.

Nu hjälps vi åt att stötta Maja Åskag. Dela artikeln och säg några upplyftande ord!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev