Jacob Hård tvingas nu slå tillbaka – efter hårda orden om Sverige i Norge: ”Har aldrig hört det”

Flera av världens bästa idrottare just nu är norrmän.
Men nu slår SVT-ikonen Jacob Hård tillbaka mot orden i Norge – om Sverige.
– Jag har inte hört någonting om det, säger han till NRK.

Förra året, efter att Armand Duplantis vunnit både VM-guld och samtidigt slagit nytt världsrekord, så tippade många att det skulle bli storslam på svenska Idrottsgalan. Men Mondo blev faktiskt helt utan priser på galan, och redan nu har det blossat upp en debatt inför kommande idrottsgala. Mondo försvarade nämligen sitt guld – men lär gå en het kamp mot framför allt Daniel Ståhl i kategorin ”årets manliga idrottare”.

Total succé

Om det är ett dilemma så är det lätt att förstå vilket enormt huvudbry som väntar i samma pris, i Norge. Flera av världens absolut bästa idrottare just nu är nämligen just norska. Under vintern dominerar Johannes Hösflot Kläbo och Johannes Thingnes Bö fullständigt i längdskidor och skidskytte. Den senare slog, exempelvis, ett nytt VM-rekord i antal medaljer under ett och samma mästerskap i vintras.

230827 Jakob Ingebrigtsen of Norway celebrates after winning men’s 5000 meters during day 9 of the 2023 World Athletics Championships on August 27, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Samtidigt heter världens bästa golfspelare just nu Viktor Hovland, och i fotbollsvärlden kommer Erling Haaland från en rekordsäsong i Premier League, och under det första året i Manchester City blev det dessutom tre historiska titlar. I friidrotten är Jakob Ingebrigtsen och Karsten Warholm fullständigt överlägsna – och så tillhör Holger Rune den absoluta världseliten i tennis. Den norska tokdominansen har fått Norge att fundera, på huruvida det finns någon avundsjuka eller ilska från Sverige.

LÄS MER: Armand Duplantis mäktiga löfte till svenska folket – så länge ska ”Mondo” fortsätta tävla i stavhopp

Hårds svar

I NRK lyfter man faktumet att Norge just nu är oerhört långt fram i många idrotter, samtidigt som Sverige inte alls är lika framträdande. Den norska radiokanalen slår dessutom en pling till SVT-ikonen Jacob Hård, som dock slår tillbaka – och starkt hävdar att det inte finns någon ilska från Sveriges håll.

– Jag har inte hört att någon skulle vara avundsjuk eller arg på Norge, utan snarare tvärtom, säger Hård.

Jacob Hård, skidor
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Jacob Hård har med fascination följt Jakob Ingebrigtsens enorma framfart inom friidrotten. Han är regerande OS-mästare i 1500 meter, och under VM nu blev det ett silver i samma distans. Jacob Hård kan bara imponeras av den plötsliga, norska succén.

– Jag tror att Ingebrigtsen är en stor inspiration och förebild för att han kommer från Norden och blir världens bästa på medel- och långdistans. Jag vet att han är en stor förebild och inspiration för Andreas Almgren, till exempel, säger Hård.

LÄS MER: Oväntade jättekritiken – tränaren rasar mot maskotens(!) agerande under Daniel Ståhls guldjakt: ”Inte okej”