Från världens främsta till kastad i fängelse – så lever Marion Jones i dag

För 21 år sedan den här sommaren fanns det ingen idrottsintresserad i världen som inte visste vem Marion Jones var.
Amerikanskan vann tre OS-guld och två brons i Sydney.
Endast åtta år senare hade hon tvingats lämna tillbaka medaljerna – och sattes i ett fängelse i Texas.
Så här lever Marion Jones i dag.

Den i dag 45-åriga Marion Jones var en talang av sällan skådat slag. Hon växte upp i Kalifornien och var lika lovande som basketspelare, som friidrottare och sprinter.

000923 OS, Friidrott, 100 meter: Marion Jones, USA (Guld) © Bildbyrån – OS00

Hon var med och spelade fram University of North Carolina till en titel i de amerikanska collegemästerskapen i basket, men det blev friidrott och sprint som hon kom att fokusera sig på.

Under tiden på college träffade hon tränaren och kulstötaren C.J. Hunter. De två blev ett par och tillsammans tränade de med OS-medaljer i Sydney som sikte.

Dominerade i OS

Det blev dock inget OS för Hunter. Han tvingades tacka nej på grund av skada, men det framkom kort därpå att Hunter dessutom fastnat i fyra olika dopingprov.

Även om det så klart fanns misstankar, så klarade Jones sina dopingtest och kom att dominera i OS. Hon tog även hem flertalet medaljer i friidrotts-VM, året efter Sydney-OS.

2002 skilde sig Jones från Hunter. Hon fortsatte karriären och var med i OS i Aten 2004, men tog inga medaljer där.

990821 VM, längd: Marion Jones, USA © Bildbyrån – 23474

Samma år avslöjade den så kallade steroid-doktorn Victor Conte – grundare av det skandalomsusade laboratoriet BALCO – att han gett Jones otillåtna medel vid flertalet tillfällen. Till exempel inför OS i Sydney. Jones hävdade dock att hon var oskyldig.

Jones fortsatte karriären till 2006, då hon blev involverad i en bedrägerihärva tillsammans med sin nya man Tim Montgomery.

Erkände allt

Året därpå, i rättegången, erkände Jones inte bara sin inblandning i bedrägeriet – utan också att hon varit dopad under sin framgångsrika period som sprinter.

Hon riskerade upp till fem års fängelse, men dömdes till endast sex månader på en anstalt i Texas.

Hon fråntogs medaljerna från OS och VM och raderades från rekordböckerna.

Marion Jones under en TV-intervju 2017.

2009 gjorde hon så plötsligt comeback i sin gamla sport, basket, och spelade en säsong i den amerikanska damproffsligan.

I dag lever Jones ett stilla liv i en förort till Austin i Texas. Hon driver sitt eget företag i Austin och är personlig tränare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!