Daniel Ståhls chock efter magiska VM-guldet – avslöjar svenska folkets beteende mot honom: ”Jag kan knappt…”

Daniel Ståhl vann VM-guld på det mest dramatiska sättet.
Det har lett till en kärleksattack från det svenska folket.
– Jag kan knappt gå på Ica, säger han.

Daniel Ståhl var solklar favorit i diskusen när Finnkampen avgjordes i helgen. Ståhl fick också iväg ett jättekast runt 70 meter, men till publiken på Stockholm Stadions stora besvikelse så var det ett övertramp just den gången. Ståhl vann dock tävlingen på 66,44 och gav Sverige maxpoäng.

Orden om svenska folket

Ståhl har länge varit en av Sveriges mest omtyckta och karismatiska idrottare. Men VM-guldet under sommaren har gjort att hans popularitet ökat markant. Ståhl vann guldet på det mest dramatiska sättet som är möjligt, med ett monsterkast som var det sista som hände i hela tävlingen. Efteråt har han hyllats enormt – och han är superfavorit att vinna Bragdguldet senare under året.

230822 Daniel Ståhl of Sweden celebrates with his gold medal at the medal ceremony after men’s discus throw during day 4 of the 2023 World Athletics Championships on August 22, 2023 in Budapest. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

När Daniel Ståhl var tillbaka i Stockholm för Finnkampen så var det hans första tävling på hemmaplan sedan VM-guldet. Och Ståhl märker stor skillnad hos det svenska folket mot tidigare.

– Det har varit ett magiskt välkomnande och alla hejar på gatorna. Man blir stoppad överallt, man kan knappt gå på Ica och handla längre, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER: Armand Duplantis oväntade fråga till André Pops i direktsändning – stora förvirringen: ”Jag fattar inte”

Hyllningen till Finnkampen

Finnkampen har fått en del kritik under den senaste tiden, då många menar att den förlorat sin status och charm. Men Daniel Ståhl håller inte med.

– Finnkampen är oerhört viktig. Det är kul att fajtas mot finnarna. Inte bara i diskus, utan i alla grenar. Det är som ett lag-SM fast i landslagskläder. Folk åker hela vägen från Finland för att heja på sina medborgare och svenskar åker från alla möjliga gårdar och byar och städer. Så det är asbra, säger han.

230902 Daniel Ståhl of Sweden ahead of men’s discus throw during the Finnkampen Athletics Gala on September 2, 2023 in Stockholm. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Daniel Ståhl har fortfarande inte släppt det som hände under den där magiska diskus-finalen i Budapest. Han menar att det var svårt att ladda om efter den.

– Det blir som en hel mental urladdning efter det där sista kastet. Det är ofattbart med 71,46 när det är helt vindstilla och fullsatt arena i Budapest. Det var en magisk kväll och man tappar alltid lite mentalt fokus efter ett mästerskap.

LÄS MER: Armand Duplantis kritik mot Finnkampen – så vill han ändra på klassikern: ”Jag vill inte skälla, men…”