Armand Duplantis utsedd till bäst i världen igen – kan nu passera legendaren Usain Bolt: ”Man vet aldrig…”

Armand Duplantis har ännu en gång utsetts till världens bästa friidrottare.
– Det är klart det är en stor ära och ett erkännande, säger han till Sportbladet.
Nu ställer ”Mondo” in siktet på Usain Bolt.

Armand Duplantis har skrivit idrottshistoria med sitt inträde i friidrottsvärlden. Han sätter världsrekord på världsrekord och har verkligen gjort stavhopp till sin sport. Med det har ”Mondo” definitivt hoppat in i hjärtat hos den svenska befolkningen.

Mondos framgångar

Duplantis har haft ett otroligt år. Han vann VM-guld i Budpest, Diamond League i Eugene, USA, och stavhoppstävlingen All Star Perche i Clermont-Ferrand i Frankrike. Dessutom slog han (sitt eget) världsrekord två gånger. Världsrekordet ligger nu på 6,23 meter, vilket Mondo klarade under Diamond League-finalen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand "Mondo" Duplantis, Usain Bolt, friidrott, höjdhopp
231009 Pole vaulter Armand Duplantis of Sweden poses for a portrait during a press event arranged by the Swedish Olympic Committee on October 9, 2023 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0532

För det har Armand nu belönats med priset som Årets manliga friidrottare av det internationella friidrottsförbundet. Det är tredje gången 24-åringen får priset, och för andra året i rad. Duplantis fick även ta emot priset 2020.
– Det är klart det är en stor ära och ett erkännande, men jag tycker själv det är snudd på omöjligt att bedöma olika grenar med varandra, säger Mondo om priset till Sportbladet.

Siktet på Bolt

Någon som fortfarande leder i antalet gånger de utsätts till Årets manliga friidrottare är friidrottslegendaren Usain Bolt. Den före detta kortdistanslöparen dominerade under sin tid som aktiv, och har ansetts som världens bästa manliga friidrottare vid sex tillfällen. Nu ställer Duplantis in siktet.
– Ja, det kan ju vara ett bra mål att sätta upp. Jag är ju fortfarande bara 24 år. Man vet aldrig vad som väntar i framtiden, men det kan vara bra som att ha som mål, säger Armand.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Armand "Mondo" Duplantis, Usain Bolt, friidrott, höjdhopp
180531 Usain Bolt during a training session with Strømsgodset on May 31, 2018 in Drammen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170179

Duon har tidigare mötts på ett event för Mondos sponsor Puma, vilket 24-åringen berättar om.
– Han var trevlig, men vi pratade inte så mycket friidrott. Usain var mer intresserad av amerikansk fotboll och det har jag inga problem att snacka om. Han gav inga råd, jag tror han mest njuter av att vara pensionär numera. Men det var kul att träffas. Och han var trevlig, säger Duplantis till kvällstidningen.

LÄS MER: Armand Duplantis första ord om Jerringpriset – efter han snuvats på Bragdguldet av Daniel Ståhl: ”Folkets kärlek”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev