Amerikanska ilskan mot Duplantis efter jättesuccén ”Det blev bensin på elden”

Friidrottsvärlden gläds åt Armand Duplantis sensationella framgångar på EM. Men i USA är tongångarna annorlunda.
18-åringen hopp räknas även som amerikanskt rekord, något som inte tagits emot väl.

Trots att han endast är 18 år gammal har Armand Duplantis redan skrivit in sig i historien. Hoppet på 6,05 som gav honom EM-guldet var det näst högsta någonsin utomhus och innebar även att svensk/amerikanen nu har gjort tio högsta hoppen av en junior genom tiderna.

Höjden innebar nytt svenske rekord med osannolika 12 centimeter – och dessutom kom ett oväntat besked. Hoppet räknas märkligt nog även som nytt amerikanskt rekord då ”Mondo” har dubbelt medborgarskap.

Får kritik i USA

Att Duplantis hopp innebär rekord även i USA har tagits emot med kritiska ögon.

Friidrottsoraklet A Lennart Juhlin kritiserade reglerna medan flera amerikanska friidrottare varit konfunderade över vad som egentligen gäller.
– Det är många som inte är särskilt glada över att hans hopp blev ett amerikanskt rekord, eftersom han tävlar för Sverige. Och då kommer också samma reaktioner igen, att det är konstigt att han tävlar för Sverige. ”Han kan ju inte ens svenska”, säger folk. ”Han känns som en amerikan”, berättar Armand Duplantis mamma Helena för SportExpressen och fortsätter:
– Den här grejen blev som bensin på elden.

”Avundsjuka personer”

I USA har det förts diskussioner huruvida regelverket ska ändras kring att slå nationella rekord men samtidigt inte tävla för landet.

Ännu har det inte ändrats och mamma Helena konstaterar att reaktionerna inte är av den roligaste sorten.
– Det är tråkigt. Men så är det när man hoppar högt, det finns avundsjuka personer överallt. Det är sak som man måste hantera när man är framgångsrik och får alla ögon på sig, säger hon till SportExpressen.

Det tidigare amerikanska rekordet löd 6,04 och sattes av Brad Walker för tio år sedan. Redan på måndag är den nyblivne EM-guldmedaljören Duplantis tillbaka i skolbänken. Då börjar han studera på Louisiana State University i USA.

Dela för att stå upp för- och hylla Armand Duplantis!