VM-hjältens mamma om tuffa tiden för Sofia Jakobsson och hennes bror: ”Jätte-jättejobbigt – de är som tvillingar”

.

Sofia Jakobsson tillägnade målet i VM-kvartsfinalen till sin bror.
Nu berättar deras mamma hur mycket det betydde för VM-hjälten.
– Det har varit jättejobbigt. De är som tvillingar, säger mamma Agneta Jakobsson till SportExpressen.

Sverige gjorde det omöjliga mot Tyskland i VM-kvartsfinalen genom att vända och vinna med 2-1. För det såg som allra mörkast ut när Tyskland fick en tidig 1-0-ledning och alla visste att tyskorna ännu inte hade släppt in ett enda mål dittills i VM.

VM-hjältens känslosamma ord

Men då klev Sofia Jakobsson fram och tog över hjälterollen helt. Svenskan har ett mycket tufft år bakom sig men när det gällde som mest gjorde hon först viktiga 1-1-kvitteringen och var sedan högst delaktig i det avgörande 2-1-målet som skickade Sverige till VM-semifinal.

Sofia Jakobsson, fotbolls-VM
190629 Sofia Jakobsson of Sweden celebrates after 1-1 during the FIFA Women’s World Cup quarter final between Germany and Sweden on June 29, 2019 in Rennes.
Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180094

Direkt efter kvartsfinalsegern höll sedan Jakobsson ett mycket känslosamt tal där hon tillägnade målet till sin bror, som i julas drabbades av en hjärnblödning.
– Han betyder väldigt mycket för mig och han har haft det tufft men ändå funnits där för mig. Jag spelar för honom och vet hur stolt han är över mig och det här målet var för honom. Jag vet hur gärna han hade velat vara här i dag och krama om mig, sa Jakobsson till C More efter bragdsegern.

Orden från brodern

Det har inte alls varit lätt för Jakobsson senaste tiden. Nu berättar mamma Agneta Jakobsson just hur mycket det här betyder för Sofia och hur mycket hennes bror betyder för henne.
– Från början var det jätte-, jättejobbigt. Att hon var tvungen att åka tillbaka till Frankrike blev ju väldigt, väldigt jobbigt. Men hon har faktiskt tacklat det bra tycker jag. Mycket tack vare att brorsan har kommit tillbaka ganska bra, säger mamma Jakobsson till SportExpressen.
– Han hade faktiskt pratat med henne samma dag, då hade han väl sagt något i stil med ”ge järnet syrran” och hon gav järnet. Jag tror att det hjälpte henne. De är som tvillingar.

Sofia Jakobsson celebrate with Peter Gerhardsson, Head coach of Sweden after 1-1 during the FIFA Women’s World Cup quarter final between Germany and Sweden on June 29, 2019 in Rennes.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

”Jag trodde inte det…”

Nu är Sverige bara en match från VM-final och på onsdag väntar ny match mot Nederländerna. Då krävs ännu en bragdinsats av svenskorna.

Framför tv:n kommer en nervös Agneta Jakobsson sitta och heja fram dottern återigen. Precis lika nervös som hon var mot Tyskland.
– Man var nervös. De gjorde väldigt bra ifrån sig. Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag inte trott att de ska ta Tyskland. Men om man ser på matchen som var i går (läs. lördag) så tror jag… Holland är ganska svåra så ja, jag hoppas att de går längre men jag vet inte, säger hon till kvällstidningen.

Dela artikeln för att skicka allt stöd till Sofia Jakobsson och Blågult!

LÄS MER: Bittra tyska utspelet efter förlusten mot Sverige: ”Ojuste av svenska spelarna!”

VM-hjältens känslosamma ord efter bragdvinsten – tillägnar målet till sin bror efter tuffa tiden