Vi ska vara så oerhört tacksamma för Umeå IK och Hanna Ljungberg – därför är de svensk fotbolls största hjältar

Har vi verkligen tackat Umeå IK tillräckligt?
Och har verkligen Hanna Ljungberg fått det stora erkännandet som hon förtjänar?
Nä, jag tror faktiskt inte det – så här kommer en ordentlig och välförtjänt hyllning.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

När man pratar om svenska pionjärer på damsidan så är det alltid ikonen Pia Sundhage och legendariska klubben Öxabäcks IF som kommer först på tal. De gick i bräschen och bröt normen för alla fotbollskvinnor som skulle komma framöver.

Ikoniska Umeå IK

Men frågan är om inte Umeå IK har varit mer betydelsefulla för fotboll på damsidan. Det var de som gjorde damfotbollen professionell i Sverige och tog satsningen till en helt ny nivå.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Umeå IK, fotboll
021026 Fotboll, dam, allsvenskan, Umeå, Svenska mästare 2002. Malin Moström, xx, Hanna Ljungberg i guldhatt. © Bildbyrån

Umeå-klubben erövrade svensk fotboll fullständigt i början av 2000-talet och siktade mot världstoppen med en kaxig upplaga av fotbollsspelare, som ville ge allt för att bli bäst. Och det är så vackert att se kvällens avsnitt av hyllade SVT-programmet ”Fotbollens historia” som dyker ned i detta fantastiska Umeå IK.

Otroliga Ljungberg

De vann otroliga sju SM-guld, fyra cuptitlar och två Womens Cup-titlar, dåvarande Champions League, under 2000-talet och blev Europas allra bästa fotbollslag. Stommen i Umeå blev också ryggraden i svenska landslaget under en lång tid med stora namn som Hanna Marklund, Frida Östberg, Malin Moström, Tina Nordlund och så den unika Hanna Ljungberg.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hanna Ljungberg, fotboll
040820 OS, fotboll, dam, Sverige-Australien: Hanna Ljungberg, sverige i glädje efter matchen. © Bildbyrån – 51011 – OS04 – Foto: Marcus Ericsson

Ljungberg blev det stora affischnamnet för en mycket framgångsrik period i svenska landslaget. Detta rivjärn som aldrig vek ned sig, aldrig gav upp och tog varenda duell – sedan var hon också jäkligt vass på att göra mål.

Nära ett VM-guld

Den stora höjdpunkten kom i VM 2003 när Sverige nådde hela vägen till final mot Tyskland. 3,7 miljoner svenskar bänkade sig framför teven, såna höga siffror har vi knappt sett på herrsidan genom åren, och under fem minuter samt en halvtidspaus var vi världsmästare efter Hanna Ljungbergs ledningsmål.

LÄS MER: Hanna Ljungberg satte Sverige på kartan och sedan försvann – så lever den svenska målsprutan i dag

Men även om Tyskland vände den VM-finalen så gav det här otroliga svallvågor för svensk fotboll på damsidan. Unga flickor fick sin stora idoler, kvinnliga fotbollsspelare fick sin rättmätiga respekt och sedan dess har vi bara blickat framåt.

Det kan vi aldrig sluta tacka Umeå IK och Hanna Ljungberg för. Tack för att ni aldrig gav upp och skrev svensk idrottshistoria.

Visst förtjänar Umeå IK och Hanna Ljungberg alla hyllningar? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev